Niži službenici povezani sa kriminalcima, ne i javni funkcioneri

"Nigdje u svijetu nije zabilježeno da organizovani kriminal pokušava da utiče na niže službenike, to je apsurdno i neozbiljno... neozbiljno je reći i da to možda ima stepen interesantnosti... Ako ste vi povezani sa organizovanim kriminalom, onda to ima najveći značaj za nas", ocijenila je Ćalović
0 komentar(a)
Komisija za sprovođenje Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Foto: Savo Prelević
Komisija za sprovođenje Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.09.2015. 14:26h

Nema povezanosti između organizovanih kriminalnih grupa i javnih funkcionera u Crnoj Gori, već kriminalci uglavnom, preko državnih službenika na nižem nivou pokušavaju da završe svoje ilegalne poslove.

To se navodi u Analizi povezanosti struktura organizovanog kriminala sa javnim funkcionerima, koju je uradila Uprava policije, u okviru Akcionog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U toj analizi, koju su na današnjoj sjednici Nacionalne komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, oštro kritikovali članovi Komisije Vanja Ćalović i Zlatko Vujović, navodi se, između ostalog da, "podaci prikupljeni kroz obavještajni rad i otvorene istrage nijesu ukazali na povezanost članova organizovanih kriminalnih grupa sa korupcijom usmjerenoj ka javnim funkcionerima".

Ćalović je zatražila da se ta analiza, koja im je, kako je rekla, dostavljena sat i po vremena prije sjednice, uvrsti u dnevni red, ali su ostali članovi Komisije, osim Vujovića i poslanika Aleksandra Damjanovića, bili protiv takvog predloga, dok je predsjednik komisije Raško Konjević bio uzdržan.

Ćalović je ocijenila da je ta analiza, urađena na dvije stranice, veoma neozbiljna i predstavlja ruganje građanima i njihovoj inteligenciji, te da policija mora uraditi ozbiljnu analizu o povezanosti organizovanog kriminala i javnih funkcionera.

"Nigdje u svijetu nije zabilježeno da organizovani kriminal pokušava da utiče na niže službenike, to je apsurdno i neozbiljno... neozbiljno je reći i da to možda ima stepen interesantnosti... Ako ste vi povezani sa organizovanim kriminalom, onda to ima najveći značaj za nas", ocijenila je Ćalović.

Ona je ocijenila da je za policiju očigledno nebitno što je premijer bio na čelu banke koja je poslovala sa pripadnicima organizovanog kriminala, kao i ispitivanje da li zaista postoje klanovi koji se bave švercom cigareta.

Konjević je odgovorio da neće komentarisati njene izjave da je možda povezan sa kriminalom, te da ne bi trebalo da pominje ni osobe koje nijesu tu, a nije želio da komentariše ni urađenu Analizu.

"Ne mislim da ste dio organizovanog kriminala, jer vi za to nijeste sposobni, kao što nijeste sposobni ni da kontrolišete ono što se dešava u policiji”, rekla je Ćalović.

Damjanović i Vujović smatraju da bi dobro bilo da se ta tema raspravi u prisustvu Slavka Stojanovića, koji nije bio prisutan na današnjoj sjednici.

"Nije mi trebalo puno vremena da pročitam ovu analizu, ona je razočaravajuće loša i površna. O ovoj analizi ne moramo ni raspravljati, jer u njoj nema ništa”, istakao je Vujović.

Ćalović je predlagala i da se danas raspravlja o uticaju organizovanog kriminala na javnu bezbjednost, s posebnim akcentom na nedavne bombaške napade, ali ni taj predlog nije prošao.

Na današnjoj sjednici, bili su prisutni i predstavnik tužilaštva Veselin Vučković, sudija Vrhovnog suda Radule Kojović i Mladen Tomović iz Uprave za antikorupciju.

U analizi piše da su "organizovane kriminalne grupe motivisane da koriste korupciju ili razmjenu drugih usluga kao dio sopstvene strategije radi olakšavanja sprovođenja svojih konkretnih kriminalnih aktivnosti ili prikupljanje informacija, što je uglavnom usmjereno na državne službenike na nižem nivou (koji nemaju svojstvo javnog funkcionera), kako bi isti, ponekad i nesvjesni punog obima kriminalnog posla koji se odvija u pozadini, svojim činjenjem ili nečinjenjem direktno pomogli pojedinim aktivnostima članova organizovanih kriminalnih grupa”.

Dalje se dodaje da je problem korupcije na visokom nivou, počinjen od strane javnih funkcionera, ne bi trebalo tretirati kao dio problema koji je povezan sa djelovanjem organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori.

Oni podsjećaju i da je, u poslednje vrijeme, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, realizovano više akcija, koje se odnose na zloupotrebe u JKP Plav, Upravi za šume, JP Morsko dobro, zloupotrebe prilikom izgradnje objekta „TQ Plaza" u Budvi, platoa na plaži Jaz i postupku javnih nabavki i prostornog planiranja u Opštini Nikšić, Opština Bar.

"U tim slučajevima procesuirano je 20 lica, a iznos pričinjene štete se procjenjuje na preko 15 miliona eura. Od ukupnog broja procesuiranih lica, od kojih devet ima status javnih funkcionera, dok su šest lica taj status imala u prethodnom periodu”, navodi se u analizi.

Nije realizovano skoro pola Akcionog plana

Na sjednici je usvojena Informacija o stepenu realizacije mjera iz Akcionih planova za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, za period 2010 – 2014. godine.

Ćalović je ocijenila da 40 odsto akcionog plana nije realizovano ili je djelimično rea, te da skoro 80 odsto mjera iz tog plana nije uvršteno u akcione planove za poglavlja 23 i 24, što će nam se u nekom trenutku vratiti kao bumerang.

"Ne postoji politička volja da se bavimo ovim pitanjima, već se nadamo da ćemo ubijediti EU, sa što manje uplitanja javnosti, da mi to radimo”, dodao je Vujović.

Predstavnici CEMI-a i MANS-a su ocijenili da Komisiju nikako ne bi trebalo ukinuti, te da bi se trebalo potruditi i da ne budu aktivna samo dva ili tri njena člana.

Ćalović: Vlada čini sve da opstruira Agenciju

Ćalović je istakla i da Vlada, iako je predložila stvaranje Agencije za antikorupciju, sada čini sve da opstruira tu Agenciju.

Ona je, kao član Agencije, objasnila da ne mogu zaposliti direktora, kada nemaju budžet.

"Ministarstvo finansija šalje nam nevaspitan odgovor, da se strpimo do prvog januara”, navela je Ćalović.

Od početka sljedeće godine bi trebalo da počne sa radom jedinstvena Agencija za antikorupciju, koja preuzima rad nekoliko organa iz te oblasti.

Bonus video: