U Pljevljima svaki četvrti nezaposleni invalid rada

Nezaposleno je 2.330 Pljevljaka, što čini stopu nezaposlenosti od 20 odsto. Od toga je 729 starijih od 50 godina, a od ukupnog broja nezaposlenih više od 60 odsto su žene
70 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.11.2018. 19:14h

Svaki peti radno sposobni stanovnik Pljevalja, industrijskog centra na sjeveru Crne Gore, je bez zaposlenja.

To pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje u čijoj evidenciji je upisano 2.330 nezaposlenih Pljevljaka, što čini stopu nezaposlenosti od 20 odsto.

Direktor Biroa rada u Pljevljima Sabit Ćirlija, međutim, kaže da je stopa nezaposlenosti najniža od kada se vodi evidencija nezaposlenih.

“Od ukupnog broja nezaposlenih više zabrinjava njihova struktura, jer na evidenciji rada ima upisano 595 invalida rada, ili skoro svaki četvrti nezaposleni, a 729 ih je starije od 50 godina”, rekao je Ćirlija.

Od ukupnog broja nezaposlenih više od 60 odsto su žene.

Na birou rada su 362 visokoškolca, različitih zanimanja, što je prema riječima Ćirlije, znatno manje nego prethodnih godina, kada se taj broj kretao više od 500.

Direktor Biroa rada kaže da je među nezaposlenima sa fakultetskom diplomom najviše ekonomista, pravnika i mašinskih inženjera. Među nezaposlenima je jedan teolog i profesor islamskih nauka.

Deficitarna su zanimanja profesor matematike, muzičke i likovne kulture, kao i elektro inžinjeri.

Među nezaposlenima najviše je onih sa četvrtim stepenom stručne spreme - 777, trećim 566, a bez srednje škole je 520 nezaposlenih Pljevljaka.

Deficitarna zanimanja među onima sa srednjoškolskim obrazovanjem su zidari, tesari, keramičari, varioci, rukovaoci građevinskih mašina, vozači sa iskustvom, kuvari, konobari, poslastičari, pekari, mesari.

Osobe sa preko 50 godina i dalje čine više od trećine ukupnog broja nezaposlenih, a na evidenciji ih ima 729. Taj se broj u posljednjih pet godina značajno smanjio jer je 2010. njihov udio u ukupnom broju nezaposlenih iznosio 36 odsto.

Ćirlija je naveo da su tokom ove godine 1.574 osobe makar mjesec zasnovali radni odnos ne računajući sezonske poslove, dok je njih 53 dobilo ugovor na neodređeno vrijeme. Na sezosnkim poslovima ove godine radilo je 490 Pljevljaka.

Tokom godine, Biro rada je realizovao 13 javnih radova na kojima je bilo angažovano 111 nezaposlenih Pljevljaka. U toku je realizacija još šest javnih radova na kojima je angažovano 46 osoba sa evidencije Biroa rada.

U toku ove godine odobreno je i šest kredita za samozapošljavanje u ukupnom iznosu od 39.200 eura.

Oni koji su uzeli kredit da bi se bavili poljoprivredom i sredstva od pet hiljada iskoriste namjenski, vraćaju 3,5 hiljada eura jer ih ostatka kredita oslobađa Ministarstvo poljoprivrede.

Bonus video: