Sajentološka "biblija" ne može u škole

„Vijesti ” su u subotu objavile da je đacima OŠ „Pavle Rovinski” dijeljen priručnik „Put do sreće”
102 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2015. 05:34h

Ministarstvo prosvjete zabranilo je svim osnovnim i srednjim školama da ubuduće učenicima dijele priručnik “Put do sreće”, nezvaničnu bibliju Sajentološke crkve.

Iz resora Predraga Boškovića juče je saopšteno da su, nakon provjera o autoru i izdavaču brošure, uputili dopis školama da se knjižica “ne distribuira i koristi u obrazovno-vaspitne svrhe”.

Ministarstvo je ekspresno reagovalo, nakon što su “Vijesti” u subotu objavile da je učenicima devetih razreda podgoričke OŠ “Pavle Rovinski” prošle sedmice dijeljen priručnik “Put do sreće”, iako u školama zakonom nije dozvoljeno religijsko djelovanje.

“Vijestima” je juče odgovoreno da će, u skladu sa propisima, utvrditi da li je dijeljenjem “moralnog kodeksa” Rona Habarda, osnivača Sajentološke crkve, prekršen Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, a potom, eventualno, “preduzeti i odgovarajuće mjere”.

Više roditelja i nastavnika ispričalo je “Vijestima” da je knjižicu učenicima dijelila psihološkinja škole Rada Vlahović.

Direktorica škole Marijana Papić tada nije željela da primi reportere “Vijesti”, a nije odgovorila ni na telefonske pozive i poruku.

U Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju piše da je u javnoj ustanovi “obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera”. Navodi se da “nije dozvoljeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole”.

“Direktor javne ustanove može se, pored slučajeva propisanih zakonom, razriješiti, ako... dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja”, piše, između ostalog, u zakonu.

Na poleđini knjižice, na čijoj naslovnoj strani je prikazana Boka Kotorska ukrašena crnogorskom zastavom, piše da je “možda prvi nereligijski moralni kodeks zasnovan na zdravom razumu”.

“Nije dio nijednog verskog učenja... zbog toga je dopustivo da je kao nereligijsku aktivnost distribuiraju vladina ministarstva i službenici”, piše ekavicom na poleđini.

Brojni na internetu dostupni izvori navode da je Sajentološka crkva još prije 20 godina štampala priručnik “Put do sreće” na području tadašnje SRJ.

Na knjižici dijeljenoj đacima piše da je riječ o srpskom izdanju.

U brošuri se, između ostalog, navodi da su “ljudi bez vere prilično jadni”, kao i da se neka djeca rađaju “umobolna”, ali i “kao zavisnici od droga”.

Naknadna pamet u Ministarstvu

Ministarstvo prosvjete zabranilo je distribuciju priručnika, iako su prije samo tri dana, u petak, saopštili da su zaposleni u školi, “uvidom u brošuru”, utvrdili da doprinosi “moralno-vaspitnom oblikovanju”.

“Ovakvi i slični tekstovi doprinose moralno-vaspitnom oblikovanju, ne samo mladih, već i ostalih populacija kod kojih postoje određeni vidovi propusta u vaspitnom procesu”, saopštili su tada iz Ministarstva, pojasnivši da nijesu dali saglasnost školi za korišćenje priručnika.

Naveli su i da je zaposleni u školi ne koriste kao dio marketinga neke vjerske organizacije, već s ciljem “stvaranja zdrave omladine”.

Galerija

Bonus video: