Bošković: Studentima omogućiti lakše zaposlenje, mobilnost i konkurentnost i van granica CG

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da je edukativni dijalog povezao vladine institucije, ustanove visokog obrazovanja i internacionalne eksperte u oblasti visokog obrazovanja
55 pregleda 6 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Vlada Crne Gore
Predrag Bošković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.09.2015. 13:47h

U Crnoj Gori je važno stvariti sistem obrazovanja da studenti steknu znanje, vještine i kompetencije koje će im omogućiti lakše zaposlenje, veću mobilnost i konkurentnost na tržištu rada i van granica države, ocijenio je ministar prosvjete Predrag Bošković.

On je to rekao u Varšavi na Trećem edukativnom dijalogu Kina – države Istočne i Centralne Evrope koji se održava 21. septembra u Varšavi.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da je edukativni dijalog povezao vladine institucije, ustanove visokog obrazovanja i internacionalne eksperte u oblasti visokog obrazovanja.

"Bošković je istakao da je veoma važno stvaranje sistema obrazovanja koje će omogućiti sticanje znanja, vještina i kompetencija studenata koje će im omogućiti lakše zaposlenje, veću mobilnost, ali i konkurentnost na tržištu rada i van granica Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Bošković govorio i o sistemu karijernog praćenja studenata nakon završetka obrazovnih programa i Programu stručnog osposobljavanja visokoškolaca, koji Vlada Crne Gore realizuje već četiri godine.

"Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada pružanjem mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija kojima će odgovoriti tržištu rada", rekao je Bošković.

On je kazao da program doprinosi smanjenju problema nezaposlenosti mladih, sa kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

Bošković je rekao da je od 2012-2015. godine u Crnoj Gori zaposleno 10.980 visokoškolaca.

"Rezultati ankete poslodavaca o Programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem u periodu od 2012-2015. godine, na osnovu reprezentativnog uzorka, pokazuju da je svaki četvrti korisnik nastavio radni angažman nakon isteka devetomjesečnog programa osposobljavanja”, kazao je Bošković.

On je istakao dobru saradnju sa Kinom koja je i u prethodnom periodu pomogla Crnoj Gori u unapređenju administrativnih kapaciteta državne uprave i pružila mogućnost za korišćenje fondova i finansiranje razvojnih projekata.

U okviru skupa održane su sesije na kojima su, pored Crne Gore, prisustvovali i predstavnici Kine i 16 država Centralne i Istočne Evrope.

Iz Ministarstva prosvjete su naveli da su glavne teme bile internacionalizacija, razmjena studenata, inovacije, garancija kvaliteta visokog obrazovanja, učenje na daljinu, kao i veza između visokog obrazovanja i tržišta rada.

Bonus video: