Rus bacio 500 rimskih novčića u more

Krenuli su od Crvene Komune do Lazareta, i na nekih desetak metara od obale, bacali “blago“...
107 pregleda 78 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2015. 06:11h

Državljanin Rusije Vladimir Evgenič iz Moskve bacio je juče u more uz petrovačku plažu 500 rimskih novčića, neprocjenjive vrijednosti.

Evgenič je to učinio sa svojim prijateljima mještanima.

Tako će turisti, koji ubuduće budu dolazili na odmor u Petrovac, imati mogućnost da ponađu i rimske novčiće.

Rus, koji je strastveni sakupjač antkviteta, nesvakidašnji poklon gradu darivao je jer, kako kaže, već punu deceniju i po živi u Petrovcu, koga osjeća kao svoj drugi rodni grad.

Evgenič je juče rano ujutru, pred samu kišu, isplovio barkom u kojoj je bio sa nekoliko mještana.

Nakon što su prethodno iz njegove vrijedne zbirke prebojali više od 500 novčića, krenuli su od Crvene Komune do Lazareta, i na nekih desetak metara od obale, bacali “blago“.

Među novčićima nalaze se i vrijedni primjerci, koji su san svakog kolekcionra.

Upravo Petrovac, koji u svojoj dugoj istoriji, bilježi i Rimljanje, iza kojih je kao trag ostao jedan od najčuvenijih rimskih mozika na lokalitetu Mirište iznad grada, kao i ostaci cijelog naselja iz toga perioda, vjekovima unazad je bio mjesto gdje su se sudarale brojne civilizacije i kulture.

“Na ideju sam došao sa svojim prijateljima, sa kojima svakoga dana provodim vrijeme. Petrovac, koji je dio toga drevnog mediterana, zaslužuje da bude grad u koji će ljudi, sa bilo koga meridijana, rado dolaziti, ne samo na odmor, već i da istražuju njegovu bogatu kulturu, istoriju... Upoznat sa istorijom Crne Gore i ovoga mjesta, odlučili smo da moru vratimo ’blago’, koje su vjekovima unazad isti ti ljudi uzimali. Upravo podmorje ovoga dijela Jadrana, bila je nepresušna riznica, koja je nekontrolisano pljačkana“, kazao je za “Vijesti“ Evgenič.

Ne samo iz tog razloga, Rus ističe da im je bila namjera da ponude jednu drugačiju turističku ponudu, potpuno nesvakidašnju u odnosu na druge destinacije.

"Zamislite nekoga turistu koji je došao da se kupa i uživa na ovoj plaži i odjednom u pijesku pronađe nović iz rimskog perioda. Mislim da bolji suvenir neće moći da ponese iz Petrovca. Uvjeren sam da će mnogi dolaziti upravo da i sami ponađu za sebe po neki novčić, i time okušaju svoju sreću“, kazao je Evgenič.

Dok je bacao novčiće u more, Vladmir je istakao da se molio da ovim donese i bogatsvo i blagostanje Petrovcu.

“Na ovome nećemo stali, već smo se dogovorili da na Đurđevdan, 6. maja, pred početak naredne ljetnje sezone, ponovo u more bacimo još 500 rimskih novčića. Vjerujem da će ovo postati tradicija, i da ćemo svake godine moru vratiti blago“, rekao je Evgenič.

Potraga za rimskim novčićima razbacanim u podmorju nadomak plaže, počela je juče, kada su brojni gosti počeli da pretražuju morske dubine.

Galerija

Bonus video: