Nema napretka društva bez studenata

Novi saziv Studentskog parlamenta najavio veći uticaj na društvena pitanja
285 pregleda 2 komentar(a)
studentski parlament, Foto: Luka Zeković
studentski parlament, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.11.2018. 08:38h

Studenti u Crnoj Gori treba više da su društveno aktivni i uključeni u aktuelna pitanja, smatra novi student povjerenik Univerziteta Crne Gore (UCG) Vasilije Ivanović.

On je naglasio da zbog toga što su studenti prebukirani obavezama na fakultetu, ne mogu da se posvete “dovoljno ni slobodnim aktivnostima, kao i društvenim aktivnostima”.

“Radićemo na tome da ih što više uključimo u sve aktivnosti u društvu. Bili smo i ranije uključeni, ali može bolje. Da razmišljamo progresivno, jer nema napretka u društvu bez učešća studenata. U tome studente mnogo koči novi sistem obrazovanja, pogotovo najmlađe generacije studenata, jer ono što se ranije izučavalo za četiri godine, sada je smješteno u tri”, smatra Ivanović.

On je kazao da sistem ima mnogo manjkavosti i da će pokušati u saradnji sa nadležnima da učine da se poboljša položaj studenata.

Nedavno izabrani predsjednik Studentskog parlamenta Danilo Jelovac najavio je da će uskoro biti rekonstruisana zgrada Tehničkih fakulteta u Podgorici.

“Potrebno je renoviranje krova zgrade u kojoj su smješteni Pravni, Ekonomski i Fakultet političkih nauka. Krov je u lošem stanju”, kazao je Jelovac.

On je najavio da će biti domaćini od 25. novembra do prvog decembra, 75. zasjedanja Skupštine Evropske studentske unije, čiji su član.

“Biće održano u Petrovcu, odnosno u hotelu ‘Palas’, a okupiće veliki broj studentskih lidera”, kazao je Jelovac.

Ombudsman Aleksandar Šipčić istakao je da se u Crnoj Gori uvozi mnogo diploma sa strane, čemu treba stati na put.

“Studenti sa UCG treba da imaju prednost u odnosu na one sa privatnih fakulteta, kada se upisuju specijalitsičke studije”, smatra Šipčić.

Čelnici krovne studentske organizacije državnog univerziteta, izabrani su o oktobru na dvije godine.

Bonus video: