Neprihvatljivo odsustvo dijaloga i tolerancije

„Vrlo smo svjesni koliko su problemi svih država Zapadnog Balkana zapravo i naši svakodnevni problemi i koliko je njihov mir zapravo naš mir, dok su današnji problemi Sirijaca i njihov nemir itekako naši i itekako nas se tiče”, ukazali su iz tih organizacija
74 pregleda 0 komentar(a)
mir, ilustracija, Foto: Shutterstock
mir, ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.09.2015. 15:05h

Crna Gora mora intenzivno raditi na uspostavljanju mira unutar sebe, a svaki pokušaj podjela, manipulacije emocijama uz odustvo dijaloga, tolerancije i racionalnog rješavanja problema neprihvatljiv je, saopštili su iz Građanske alijanse i Nansen dijaolog centra.

Iz tih organizacija su, povodom 21. septembra - Međunarodnog dana mira, saopštili da danas ukupno društvo, ali posebno oni koji imaju veliki društveni uticaj moraju itekako voditi računa o svom ponašanju i postupcima.

„Vrlo smo svjesni koliko su problemi svih država Zapadnog Balkana zapravo i naši svakodnevni problemi i koliko je njihov mir zapravo naš mir, dok su današnji problemi Sirijaca i njihov nemir itekako naši i itekako nas se tiče”, ukazali su iz tih organizacija.

Iz Građanske alijanse i Nansen dijalog centra dodali su da Crna Gora ima posebnu obavezu da učestvuje u tim procesima, ali da i dalje mora jednako intenzivno raditi na uspostavljanju mira unutar same sebe.

“Svaki pokušaj podjela, manipulacije emocijama uz odustvo dijaloga, tolerancije i racionalnog rješavanja problema je neprihvatljiv.Danas, ukupno društvo, ali posebno oni koji imaju veliki društveni uticaj moraju itekako voditi računa o svom ponašanju i postupcima”, piše u saopštenju.

Iz tih organizacija ocijenili su da zabrinjava da se brojni vjernici, iako njihove vjere propagiraju mir i toleranciju iznad svega, svakodnevno u praksi drugačije ponašaju.

“Naš je apel da nadju mir u sebi i onda ga javno promovišu jer je to suština njihovog poziva i moralna obaveza. Posebno pozivamo medije da, svjesni svoje moći, ne pokleknu pred senzacionalizmom te površnim obradama tema kroz atraktivne naslove itekako uzmemiruju društvo”, dodaje se u saopštenju.

Mediji, kako se navodi, imaju obavezu da predstavljaju mirovne primjere dobre prakse, a ono podrazumijeva promjenu populističkog pristupa novinarstvu.

Iz tih organizacija ukazali su da je Evropa do sada bila u različitim izazovima, ali da je najveći da se ne zaboravi njena osnovna vrijednost- uspostavljanje trajnog mira u Evropi i povezivanje do tada najvećih neprijatelja.

U saopštenju se navodi da u Evropi trenutno traje najduži period mira u istoriji „i to je proizvod naših projekata koji su bili odgovor na traume Drugog svjetskog rata koje ne smijemo dozvoliti da se ponove više nikada“.

Iz GA i Nansen centra kazali su da je ovo vrijeme kada postajemo slabiji na ektremno desničarske vrijednosti, kada u Evropi se stvaraju nove esktremne struje, i da je obaveza pravovremeno djelovati.

“Jedan od temelja zdravog demokratskog društva koje teži miru je kvalitetno obrazovanje za mir, kao dugoročni pristup promjenama društva kroz obrazovni sistem. Ovo mora biti zajednička misija kako državnih institucijatako i civilnog sektora, u cilju stvaranja održivih i prosperitetnih društava koja će baštiniti vrijednost mira iznad svega ostalog”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, ukoliko se više pažnje posveti jačanju kapaciteta za školsku medijaciju i mirno rješavanje sporova, gradiće se generacije sa solidnom osnovnom za buduća pokoljenja aktivnih i mirotvornih građana.

“Ovo je misija koja podrazumijeva zajedničko djelovanje aktera s lokalnog, regionalnog i globalnog nivoa, jer sve teme koje su lokalne u savremenom obrascu prerastaju u globalne.

Bonus video: