Savo Bačić koštao Budvu 300.000 eura

Od 1,4 miliona koliko je koštala serija, Opština uplatila 259.000 i 28.000 eura za angažovanje helikoptera
193 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Mima Karadžić, Lazar Rađenović, Foto: Arhiva Vijesti
Miodrag Mima Karadžić, Lazar Rađenović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.09.2015. 18:16h

Snimanje serije "Budva na pjenu od mora" građane Budve koštalo je gotovo 300.000 eura, na koliki se iznos aneksom ugovora iz 2013. Opština Budva kao producent obavezala.

Ugovorom o izvršnoj produkciji, koji je krajem avgusta 2011. Opština zaključila sa kompanijom MM Production, vlasništvo glumca Milutina Mime Karadžić i beogradskom kućom Vision team, iz opštinske kase je za snimanje serije trebalo da bude izdvojeno oko 170.000 eura, ili 25 odsto od 704.400 eura, koliko je iznosio budžet serije.

Uslijedila su još dva aneksa augovora, prvi koji je zaključen početkom juna 2012. i drugi u martu 2013.

Prema poslednjem aneksu II ugovora utvrđen je novi budžet serije u iznosu od 1.456.009 eura.

Aneksom se Opština obavezala da izvršnim producentima MM Productionu i Vision teamu uplati 259.000 eura, kao i obezbijedi helikopter za snimanje serije, što košta 28.000 eura.

Opština je kao producent, kako se navodi u ugovoru stekla pravo da dobije polovinu zarade od prodaje serije, ali se ne zna da li je od prodaje serije ijedan cent stigao u budvansku kasu.

Ugovorom se bavila i državna revizorska institucija, kroz reviziju završenog računa Budve za prošlu godinu.

Samo tokom pošle godine iz budžeta je na im ove serije isplaćeno stotinu hiljada eura, o kojih 55.000 eura firmi Karadžića.

Opština je prošle godine, kako se navodi u preliminarnom izvještaju DRI, preuzela i isplatu obaveze koju je kompanija glumca Mime Karadžić, koji glumi lik tajkuna Sava Bačića, ostala da izvrši prema firmi "Gaga trade" iz Nikšića u iznosu od 48.000 eura za potrebe snimanja serije. Iznos je naplaćen prinudnim putem preko javnog izvršitelja.

"Plaćanje je izvršeno po osnovu Ugovora o izvršnoj produkciji igrane serije "Budva na pjenu od mora", kao i aneksa I i aneksa II ugovora. Ugovorene strane su se saglasile na pristup produkciji serije i to Opština Budva u svojstvu producenta, a MM Production i Vision team u svojstvu koproducenta i izvršnog producenta. Sva prava koja će proisteći iz serije pripadaju producentu i koproducentima. Ukoliko Opština Budva ustupi pravo emitovanja TV serije bilo kome trećem licu na području van Crne Gore, prihod će se po tom osnovu dijeliti u proporciji, tako da Opštini pipadne 50 odsto a koproducentima po 25 odsto ostvarenog prihoda. Ugovoreni budžet serije je 704.000. Anksom su izmijenjeni rokovi za realizaciju projekta i definisan iznos sredstava koji će uplatiti Opštine i to 25 odsto, a koproducenti po 12,7 odsto, navodi se u izvještaju DRI. Oni su dodali da je novim aneksom II definisano novčano ulaganje Opština za snimanje serije, kako bi zauzvrat stekla pravo nad njom - bez ograničenja prava na televizijsko emitovanje i komercijalna prava na eksploataciju. Aneksom II je utvrđen novi budžet serije u iznosu od 1,4 milion eura, a Opština se obavezala da izvršnim producentima uplati sredstva u iznosu od 259.000 eura, ko i obezbijedi helikopter za snimanje serije (28.000 eura), što iznosi 17,79 odsto ukupnog budžeta“, zaključuje se u izvještaju.

Bonus video: