Budva: Zgrada niče ispred ulaza

Stanari ogorčeni, jer do svojih stanova moraju da se provlače
422 pregleda 11 komentar(a)
Zgrada Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.10.2018. 19:28h

Stanari stambenih zgrada u budvanskom naselju Velji Vinogradi zatražili su od Ministarstva održivog razvoja i Uprave za inspekcije da ponište saglasnost i ne dozvole gradnju čevorospratnice sa apartmanima na mjestu parkinga.

Investitor je u skladu sa planskim dokumentom dobio saglasnost od državnog arhitekte i prije par dana započeo gradnju, što je izazvalo revolt stanara, jer zgrada niče na samo par metara od ulazu u njihovu.

„Pristup zgradi je onemogućen za vatrogasna i kola Hitne pomoći, alternativa je trotoar uz istočnu fasadu, a nema uslova ni za kretanje osobama sa invaliditetom. Parcelacija je izvršena bez obavještenja vlasnika 23 stana koji već 22 godine koriste ulaz i oduzimaju dvorište“, navodi se u pismu resornom ministarstvu koje je uputio predstavnik stanara Miroslav Pašajlić.

On je kazao da je budvanska filijala Uprave za nekretnine izvršila parcelaciju u korist investitora, koji je potom parcelu prodao, umjesto da štiti interes Opštine Budva i da preko vrijednosti zemljišta namiri potraživanja neplaćenih komunalija i troškove građevinske dozvole.

Pašajlić u dopisu inspekcijskim službama ističe da je saglasnot za izgradnju apartmanske zgrade suprotno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata.

„Urbanistička parcela mora imati kolski pristup sa gradske saobraćajnice ili gradskog puta, a parcelacijom je on ukinut. Uz zahtjev za sprovođenje parcelacije vlasnik parcele pored elaborata parcelacije je dužan da katastru dostavi saglasnost vlasnika ostalih katastarskih parcela, što nije učinjeno“, navodi Pašajlić u dopisu.

Stanari su ogorčeni jer nakon pune dvije decenije nestaje veliki parking ispred njihove zgrade, dvorište koje su koristili, a koje je parcelacijom napravljeno kao posebna građevinska parcela i omogućeno da se gradi zgrada koja će blokirati sve ostale.

Građevinski haos u Budvi nastao donošenjem planskih dokumenata iz dana u dan postaje sve vidljiviji, jer se na svim slobodnim parcelama počelo zidati, a time nestaju parkinzi i javne površine.

Bonus video: