Potpisan ugovor o osnivanju Centra za istraživanja i inovacije Zapadnog Balkana

Ugovor je potpisan u Splitu, a obuhvata Crnu Goru, Hrvatsku, Srbiju, Kosovo, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, i Makedoniju
0 komentar(a)
Vlahović Verbić, Foto: Gov.me
Vlahović Verbić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.09.2015. 15:03h

Minsitri prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Zapadnog Balkana, potpisali su ugovor o osnivanju Centra za istraživanja i inovacije Zapadnog Balkana (WISE).

Ugovor je potpisan u Splitu, a obuhvata Crnu Goru, Hrvatsku, Srbiju, Kosovo, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, i Makedoniju.

"RCC je bio vaš parnter od samog osnivanja, i nastavićemo da radimo na jačanju regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Radujemo se budućoj saradnji sa WISE", izjavio je Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju, Goran Svilanović, koji je otvorio ministarsku konferenciju zajedno sa Vesnom Pusić, hrvatskom ministarkom vanjskih poslova.

"Ono što vidimo kao ključnu snagu ovog projekta je kapacitet za izgradnju međusektorske, regionalne saradnje. Stoga očekujemo da olakša saradnju, neophodnu za rast ekonomije, kao i primjenu strategije SEE 2020, sa posebnim osvrtom na trgovinu, industrije srednjih i malih preduzeća koje bi olakšalo razvoj mehanizama neophodnih za transfer inovacija, jer kao što znate izum ne znači nužno i primjenu istog", dodao je Svilanović.

Na margini ministarske konferencije, potpisan je i ugovor o saradnji između Crne Gore i Srbije. Ministarka nauke Crne Fore, Sanja Vlahović, i Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić potpisali su Program saradnje u oblastima nauke i tehnologije.

Dogovoreno je da obje strane svake druge godine do 20. aprila objave konkurs za prijavu dvogodišnjih zajedničkih naučnoistraživačkih projekata, dok će Mješoviti crnogorsko-srpski komitet odlučivati o broju projekata koji će u tekućem periodu biti finansijski podržani, i to onih koji se već finansiraju kao nacionalni projekti.

Bonus video: