Šefovi u Opštini Budva preko plate dobijali i do 500 eura

Svi zaposleni u Opštini Budva dobijali mjesečno po 100 eura preko plate, a šefovi od 200 do 500 eura varijabile
198 pregleda 31 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.09.2015. 05:34h

Starješine organa u Opštini Budva, počev od predsjednika, preko sekretara sekretarijata, načelnika službi, pa do savjetnika u kabinetu gradonačelnika, imali su tokom prošle godine izuzetne finansijske benficije, jer su osim plata mjesečno primali dodatnih 200 do 500 eura.

Varijabile od stotinu eura primali su svi zaposleni na zarade, a naknade uglavnom šefovi.

To je pokazao preliminirani izvještaj revizije završnog računa Opštine Budva za 2014, koji je uradila Državna revizorska institucija-DRI.

Konstatujući mnoge propuste, DRI, je u svome izvještaju, u koji su „Vijesti“ imale uvid, kao jednu od bitnih zamjerki na rad lokalne uprave naveo i isplatu varijabile za zaposlene, koja je, umjesto u skladu sa važećim zakonom, obavljana na osnovu opštinskih propisa.

„Opština Budva treba da isplatu varijabilnog dijela zarade i uvućanje zarade vrši u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i podzakonskim propisima donijetim na osnovu toga zakona“, navodi se u preporuci Državne revizorske institucije.

Zarade opštinskih funkcionera, i pored preporuke Vlade da moraju biti svedene na nivou državnih službenika, ipak, u rasponu su od 700 pa do 1.200 eura, bez varijabila i mjesečnih naknada.

Opština je prilikom obrčuna plata, primjenjivala čak četiri odluke, kako se navodi u izvještaju DRI, i to Odluku o uvećanju zarada, po kojoj rukovodiocima i službenicima Odjeljenja za utvrđivanje i naplatu lokalnih javnih prihoda uvećava se zarada za 30 odsto. Ovom odlukom su osim sekretara, obuhvaćeni i rukovodioci odjeljenja i poreski inspektori, kao i samostalni savjetnici. Primjenjivana je i Odluka o kriterijumima i načinu određivanja varijabilnog djela zarade lokalnih službenika i namještenika, Odluka o zaradama, naknadama i drugim primanjima rukovodećih livca Opštine, kao i Odluka o zaradama i drugim pravima lokalnih funkcionera Opštine Budva.

„Revizijom obračuna zarada utvrđeno je da je obračunska vrijednost koeficijenta iznosila 90 eura, a startni dio zarade 63 eura, i da su zaposleni tokom 2014. imali uvećanja zarada u iznou od stotinu eura, kao varijabilni dio zarade, koji je isplaćivan svakoga mjeseca, uglavnom svim zaposlenima uključujući i starješine organa, predsjdnika Opštine, sekretara sekretarijata. Navedene isplate su izvršene zbog izuzetne uspješnosti i posebne efikasnosti u radu, a odobrene od starješina organa“, navodi se u izvještaju.

Naknade u neto iznosu od 200 do 500 eura, kako se dodaje u izvjštaju DRI, po osnovu povećanog obima posla, Opština je svakoga mjeseca isplaćivala za određeni broj zaposlenih, uglavnom starješina organa.

„Navedene isplate izvršene su u skaldu sa uredbom o vrsti priznanja i postuku njihovog dodjeljivanja državnom službeniku, iako je isplata varijabilnog dijela po osnovu povećnog obima poslova definisana već pomenutom odlukom o kriterijumima i načinu određivanja varijabilnog dijela zarade“, naglašavaju u DRI.

Oni ističu da je Odlukom o kriterijumima i načinu određivanja varijabilnog dijela zarade lokalnih službenika, definisano da varijabilni dio zarade za pojedini mjesec ne može biti veći od 80 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini koji je iznosio 382,40 eura.

„Međutim, u postupku revizije utvrđeno je da su se isplate po osnovu povećanog obima posla izvršavale u neto iznosima od 200- 500 eura, odnosno često iznad dozvoljenog limita“, piše u izvještaju DRI. Novi gradonačelnik dr Srđa Popović, već je naložio da se preispita isplata varijabila i naknada kako funkcionerima, tako i zaposlenima.

Varijabilu primali i kad su bili na bolovanju

Opština je isplatu varijabilnog dijela zarade u neto iznosu od stotinu eura vršila i zaposlenima koji su bili na bolovnju, godišnjem odmoru i sličnom. To je kao zamjerka naznačeno u preliminarnom izvještaju revizije završnog računa Opštine Budva za 2014, a koji je uradila DRI.

„U opštinskoj odluci o uvećanju zarada obuhvaćeni su i samostalni savjetnici, što je u suprotnoti sa odlukom Vlade o uvećanju zarada državnim službenicima i namještenicima“, ocjenjuje se u izvjštaju.

Bonus video: