Vasove vode konačno sanirane

Informacija o završetku sanacije divlje deponije prošla nezapaženo
1341 pregleda 1 komentar(a)
Slika koja se neće ponoviti: Nekadašnja deponija, Foto: Tufik Softić
Slika koja se neće ponoviti: Nekadašnja deponija, Foto: Tufik Softić

Informacija koju je nedavno saopštio menadžer Opštine Berane Vladimir Đaković (Demokrate), da su završeni radovi na sanaciji divlje deponije Vasove vode, prošla je skoro nezapaženo, ako se uzmu u obzir godine građanske borbe Beranselaca protiv gradnje regionalne deponije na tom mjestu, a zatim nekoliko godina prolongiranja i odugovlačenja sa obećanom sanacijom.

Đaković objašnjava da je podatke o sanaciji zatražio od Direkcije za javne radove, koja je bila zadužena za taj posao i da je od njih dobio ovakav odgovor.

“Zašto oni nijesu o svemu blagovremeno obavještavali javnost, ne bih znao da vam kažem”, kazao je Đaković.

Prema tim informacijama, nekadašnje smetlište i crna ekološka tačka sada je uređena površina koja ulazi u zonu autoputa Bar-Boljari.

Menadžer Opštine Berane podsjeća da se sanacija odvijala u dvije faze.

“Prva je koštala 109.357 eura i obuhvatala je regulisanje takozvanog Lučkog potoka. To je bilo važno jer je u proljeće dolazilo do formiranja vještačke akumulacije koja je prolazila kroz tijelo deponije i zatim oticala u rijeku Lim, zagađujući je”, kaže Đaković.

Druga faza započeta je početkom 2016. godine i završena je protekle jeseni.

“Radovi su započeli izmještanjem otpada kako bi se spriječilo njegovo urušavanje. Zatim se pristupilo regulisanju nusproizvoda otpada sprovođenjem cijevi koje služe za odvod gasa metana koji nastaje razgradnjom organskih materija na deponiji. Potom je urađena zaštita od površinskih voda tokom koje je čitavo tijelo deponije pokriveno nepropusnim slojem zemlje”, kazao je Đaković.

On objašnjava da je oticanje površinskih voda regulisano izgradnjom obodnih kanala, odnosno kanala oko čitavog tijela deponije.

“Završetkom sanacije pristupilo se kultivisanju površine nekadašnje deponije. Tokom druge faze radova utrošeno je oko 660.000 eura. Kompletnu sanaciju finansirala je Direkcija”, naveo je Đaković.

Priča o Vasovim vodama dobro je poznata. To je možda i jedini primjer građanskog aktivizma i pobune u Crnoj Gori koji se završio pobjedom građana nad sistemom.

Na ovom mjestu “privremeno” je, od 1995. pa sve do 2014. godine, odloženo makar pola miliona tona komunalnog otpada i napravljena najveća planina smeća na sjeveru države, a za planove za izgradnju regionalne deponije na tom mjestu, proračune, predračune, analize i sinteze, obilaske raznoraznih stručnjaka i njihove izlete sa dnevnicama, mezetlucima i ručkovima, potrošeno oko million eura. Poslije neviđenog otpora mještana Beransela koji je trajao nekoliko godina, pred lokalne izbore 2014. godine Vlada je saopštila da odustaje od daljeg odlaganja otpada na tom mjestu i da će Vasove vode biti sanirane. I tako je otišlo još skoro million za sanaciju.

Za pričinjenu štetu, ekološku i materijalnu, niko nikada iz tadašnje DPS lokalne vlasti nije odgovarao.

Ni ekološki aktivista koji je najviše bio uključen u otpor mještana Beransela i pružao im logističku podršku, direktor “Ozona” Aleksandar Perović, nije u potpunosti obaviješten o tome da je sanacija Vasovih voda završen posao.

“Znam o tome onoliko koliko su mi mještani ispričali i što sam video prije snjegova. Malo mi je čudno da se državne vlasti malo više ne pohvale sa tim poslom. Da ne organizuju neku konferenciju. Ali, ako jeste završeno, srećno bilo”, kaže Perović.

Ne moraju da prave park, mi smo i ovim prezadovoljni

Iako nijesu bili uključeni u proces sanacije, mještani Beransela ne kriju zadovoljstvo.

“Ni u jednom trenutku ni nas ni Opštinu niko nije obavještavao šta se radi na Vasovim vodama. Mi smo vidjeli da se izvode neki radovi. Vidjeli smo i da su postavili cijevi za odvod opasnih gasova, tako da sada ne strahujemo od eksplozija metana kojih je ranije bilo”, priča predsjednik Mjesne zajednice Beranselo Slobo Lončar.

On dodaje da je što se njih tiče stvar završena i da ne moraju više ništa da rade.

“Mi smo zadovoljni i prezadovoljni. Ne moraju baš da naprave park, kao što su obećali. Ne moraju da naprave izletište sa izvorima pitke vode. Tu je i priroda uradila svoje. Sve je zatravljeno i više se ne može vidjeti da je tu nekada bila deponija”, kaže Lončar.

On je podsjetio i na sve one saborce iz vremena velike ekološke pobune koji više nijesu među živima.

Bonus video: