Rasprava o Nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti produžena do 30. septembra

Sa sadržajem Nacrta slažu se jedino CPC i Jevrejska zajednica, dok su sve ostale vjerske zajednice saopštile da su za njih odrebe zakona neprihvatljive
3 komentar(a)
Javna rasprava crkva, Foto: Boris Pejović
Javna rasprava crkva, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.09.2015. 13:42h

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti biće produžena do 30. septembra, odlučila je Vlada.

“Nespremnost određenih struktura da učestvuju u javnoj raspravi razumijemo, prije svega, kao manjak demokratskih kapaciteta i njihov pokušaj da odbrane svoj antisistemski i monopolski položaj. Vjerujemo da su mnogi pojedinci čekali priliku da saopšte svoj stav o nacrtu zakona a da to, nažalost, nijesu uspjeli. Stoga dajemo šansu da se kroz druge forme uključe u javnu raspravu i da daju svoj doprinos kvalitetnoj izradi predloga zakona”, saopštio je nakon sjednice ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Od predviđena tri okrugla stola u okviru javne rasprave, dva koja su bila predviđena u Bijelom Polju i Kotoru nisu održana zbog incidenata koje su izazvale pristalice Srpske pravoslavne crkve, koje nisu dozvolile da na raspravama učestvuje mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Okrugli sto je održan jedino u Podgorici, uz velike mjere obezbjeđenja. Sa sadržajem Nacrta slažu se jedino CPC i Jevrejska zajednica, dok su sve ostale vjerske zajednice saopštile da su za njih odrebe zakona neprihvatljive.

Bonus video: