Kadmov dan u Budvi

Prema riječima portparola TO Budve Darje Marović Radi se o manifestaciji koja će, prije svega, promovisati kulturno nasleđe grada Budve, sa akcentom na antičko nasljeđe i mit o Kadmu i Harmoniji
71 pregleda 1 komentar(a)
Kadmov dan, Foto: TO Budva
Kadmov dan, Foto: TO Budva
Ažurirano: 17.09.2015. 11:19h

Atraktivna turistička manifestacija pod nazivom “Kadmov dan”, koju treću godinu za redom organizuje Turistička organizacije Budve, biće održana 26. septembra u Starom gradu u Budvi.

Prema riječima portparola TO Budve Darje Marović Radi se o manifestaciji koja će, prije svega, promovisati kulturno nasleđe grada Budve, sa akcentom na antičko nasljeđe i mit o Kadmu i Harmoniji.

"Veoma bogat program podrazumijevaće projekat “Discover Budva” - obilazak kulturnog nasljeđa Starog grada (Arheološki muzej, bedemi Starog grada, Moderna galerija, Spomen Dom “Stefan M. Ljubiša” itd.) u saradnji sa JU “Muzeji i galerije Budve”, a svaka podijeljena mapa bićeujedno i ulaznica za prethodno navedene kulturne institucije, zatim, dječiji program u okviru koga će djeca srednje škole imati priliku da učestvuju u izradi mozaika sa motivom Kadma na bazenu “Pizana”, dok će djeca osnovnih škola raditi na simulaciji mozaika na temu “Kadmovog dana”, na platou ispred “Citadele”, najavila je Marović na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da će U isto vrijeme, između crkava, biti organizovan „Slatki kutak“ kako bi svi prisutni mogli da uživaju u tradicionalnim poslasticama, posmatrajući kreativni rad djece.

"Od 16.30 časova uslijediće defile Gradske muzike Budve koja će i održati polučasovni koncert na Trgu pjesnika. Književni dio programa sastojaće se iz debate i besjede na temu Kadmovog dana i održaće se takođe na Trgu pjesnika. Večernji dio programa podrazumijevaće muzičko – poetski performans porodice Zenović i od 21h posjetioci će uživati u nesvakidašnjoj, balkanskoj, etno muzici i koncertu Bilje Krstić i orkestra “Bistrik”.

U saradnji sa NVO “Feštađuni” osmišljen je i poseban dio programa pod nazivom “Budva kroz vjekove”. Grupu maski će činiti: rimski ratnici, feničanski ratnici, helenski i ilirski ratnici, Viktorija, antički muzičari, Kadmo i Harmonija, rimski građani i kontese, Konte Zanović, Tomo Medin i Kanjoš Macedonović, ispred hotela “Mogren”, na svojevrstan način ispričaće priču o nastanku Budve.Budvanski “Feštađuni” ove godine predstaviće još jednu masku inspirisanu antikom – “Rimski bogovi”", kazala je Marović.

Cilj manifestacije “Kadmov dan” je promovisanje kulturnog nasleđa Budve koji čini sastavni dio turističke ponude grada.

Bonus video: