Vlada će sanirati crnu tačku: Na Maljevcu odlažu pepeo do 2017.

Deponija na Maljevcu jedna je od pet crnih ekoloških tačaka Crne Gore za čiju se sanaciju Vlada kreditno zadužila 50 miliona eura kod Svjetske banke
0 komentar(a)
Pljevlja, Termoelektrana, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Termoelektrana, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.09.2015. 18:06h

Vlada Crne Gore neće dozvoliti Termoelektrani Pljevlja da na deponiju Maljevac odlaže pepeo i šljaku poslije 2016. godine, iako do tada pljevaljska kompanija najvjerovatnije neće biti spremna da pređe na novu lokaciju. To je nedavno saopštila državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović.

Ona je kazala da će sanacija deponije na Maljevcu početi odmah po njenom stavljanju van funkcije, a najkasnije 2017. godine.

Deponija na Maljevcu jedna je od pet crnih ekoloških tačaka Crne Gore za čiju se sanaciju Vlada kreditno zadužila 50 miliona eura kod Svjetske banke. Pored deponije Maljevac biće sanirane i deponija grita u Jadranskom Brodogradilištu u Bijeloj, Flotaciono jalovište Gradac u Pljevljima i deponija čvrstog otpada i bazeni crvenog mulja KAP-a.

„Naložili smo EPCG da ispoštuju rok za odlaganje na Maljevacu koji su sami odredili, a to je kraj 2016.godine, kako bismo u tom međuperiodu raspisali tender, imali spremne izvođače i odmah po završetku odlaganja i iznalaženju nove lokacije za deponiju otpočeli radove na sanaciji“, kazala je Pejović.

Državna sekretarka tvrdi da odlaganja rokova neće biti i da će Vlada sve dogovore ispoštovati u cjelini.

„Nećemo dozvoliti prolongiranje rokova, pogotovo ako za to nemamo valjane argumente i kvalitetnu dokumentaciju“, izričita je Pejović. Prema njenim riječima, već se radi na pripremi tenderske dokumentacije za deponije Maljevac i Gradac.

U Termoelektrani razmišljaju da šljaku i pepeo što duže odlažu na deponiju Maljevac, uz izgradnju silosa u kojima bi skladištili ovaj nus proizvod. Prema riječima odgovornih u Termoelektrani i drugi blok će se na početku svog rada oslanjati na deponiju Maljevac i postupno prelaziti na drugu lokaciju, najizvjesnije na napuštene kopove Potrlice. S obzirom na to da još nije počela gradnja drugog bloka sasvim je sigurno da će TE pepeo i šljaku na Maljevcu odlagati i poslije 2016. uprkos najavama iz Vlade.

“Mora se razmišljati u pravcu izgradnje silosa za skladištenje pepela, kao i stvaranja mogućnosti za njegovu upotrebu u industriji cementa za šta u Pljevljima postoje svi uslovi. Takođe, ovaj nus produkt rada termoelektrane moguće je koristiti i kao sirovinu za izradu podloge prilikom izgradnje putne infrastrukture”, rekao je listu Elektroprivrede direktor TE Luka Jovanović.

U EPCG tvrde da na postojećoj deponiji, odnosno njihovoj zemlji, imaju dovoljno mjesta da odlažu pepeo i šljaku. Nausprot njih, mještani Zbiljeva tvrde da je to nemoguće uraditi ukoliko se ne eksproprišu imanja u neposrednoj blizini jer bi u protivnom EPCG prekršila Zakon.

Deponija pepela i šljake TE Pljevlja na Maljevcu već godinama stvara ozbiljne probleme mještanima Zbljeva, ali niko od odgovornih ne reaguje na vapaje stanovnika tog sela, čije se kuće nalaze neposredno uz odlagalište. Mještani tvrde da je nakon izgradnje TE i pitomo selo pretvoreno u deponiju, a u njemu se sve kraće i sve teže živi.

Bonus video: