U izvještaju nema duga fudbalerima Mogrena

Igrači i zaposleni preko suda traže isplatu 20 honorara, u izvještaju za 2014. kažu da su sve obaveze izmirene
11 komentar(a)
FK Mogren, Foto: Arhiva Vijesti
FK Mogren, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.09.2015. 17:55h

Dok igrači i zaposleni u fudbalskom klubu “Mogren” preko suda traže da im se isplati gotovo 20 honorara i naknada, u finansijskom izvještaju kluba za 2014. godinu ističe se da su uredno izmirivane sve obaveze, kako prema igračima , tako i stručnom štabu. Klub je samo tokom prošle godine, prema pomenutom izvještaju, na ime stipendija stanarina i hranarine za seniore i omladince, te stručni štab potrošio nešto više od pola miliona eura.

Nekadašnji šampion Crne Gore i osvajač kupa, praktično je suspendovan od Fudbalskog saveza i preseljen u niži rang takmičenja, zbog nagomilanih dugovanja prma sportistima.

Nerijetko tokom protekle godine, mediji su bili puni napisa o štrajku igrača, odlasku stručnjaka i posrnuću budvanskog kluba, koji tačno za pet godina treba da proslavi vijek postojanja.

Mogren je prethodnih godina bio među pet klubova, koji su imali najveću finansijsku pomoć iz budžeta, od 260 hiljada eura.

Kako stoji u izvještaju za 2014, u koji su “Vijesti” imale uvid, budžet „Mogrena“ je bio ukupno 626.250 eura. Fudbalski klub je osim iz budžeta Opštine od 260 hiljada, kroz sponzorstva obezbijedio 191.250, dok od transfera igrača je inkasirao 175 hiljada eura.

Pare su utrošene na seniore i stručni štab 434.450 eura i to na stipendije 102 hiljade, na stanarine 172.500, a na hranarinu 159.950 eura.

Kada je riječ o omladincima, kadetima i trenerima mlađih kategorija, trošak za prošlu godinu je bio 71.950 eura. Troškovi takmičenja klub su koštali 58.450, materijala i opreme 14.800, goriva 10.700, održavanja stadiona 13.700, a prevoz na utakmice 7.200 eura.

Fudbalski klub Mogren i dalje se vodi kao vlasnik djela zemljišnog kompleksa na lokalitetu Lugovi, gdje se nalazi fudbalski stadion.

Opština unazad godinu intenzivno planira da proda kompleks od 12 hiljada kvadrata, koji se nalazi pod restitucijom staromještanskih porodica Ivanović, Rajković. Zato Vlada i nije dala saglasnost uoči ljeta da se objavi tender zbog neriješenih imovinskih pitanja.

Lugovi objedinjuju 12 hiljada kvadrata zemlje, koja je poslije Drugog svjetskog rata eksproprisana od porodica Ivanović, Rajković da bi potom bila ustupljena FK „Mogrenu“ gdje su izgrađeni i stadioni, kao privremeni objekti. Kako zemlja nije bila privedena namjeni, porodice su pozivajući se na zakon o deeksproprijaciji, još 2006. pokrenuli spor pred Upravom za nekretnine.

Uprava za nekretnine u Budvi, nedavno je donijela rješenje da se zemljište od oko 7000 kvadrata, gdje se upravo nalazi fudbalski stadion vrati staromještanskim porodicama.

Porodice su uspjele da dobiju i prvostepenu i drugostepenu presudu u svoju korist, a tužbe Opštine, FK „Mogrena“ i HG “Budvanske rivijere“, koji se i dalje u katastarskoj evidenciji vode kao vlasnici kompleksa, su odbijene.

Budvani planiraju da osnuju novi fudbalski klub

I dok nekadašnji šampion Crne Gore fudbalski klub Mogren prolazi kroz najteži period, grupa entuzijasta, njih oko 20 Budvana intenzivno razmišlja da Budva dobije novi fudbalski klub.

Zavjesa na istoriju „Mogrena“ duga vijek, praktično će biti spuštena, ukoliko zaživi ideja o formiranju novog budvanskog fudbalskog kluba.

Opština svake godine iz budžeta za sport izdvaja 1,4 miliona eura, od čega milion ide na pet klubova - fudbalske u Budvi i Petrovcu, odbojkaše, vaterpoliste i rukometaše, dok ostalih 30 klubova dijele ostatak. Osnivanje novog kluba, bi po svoj prilici, iziskivalo da se ostalima umanje izdaci.

Bonus video: