Ombudsman ćuti o nasilju mitropolita

Mitropolit SPC Amfilohije saopštio je juče da je Nacrt “najgori i najperfidniji zakon o Crkvi od kada postoji Crna Gora“
164 pregleda 301 komentar(a)
Mihailo, Foto: Screenshot (YouTube)
Mihailo, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 12.09.2015. 17:44h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković pozvao je nadležne i građane da omoguće svim zainteresovanim da iznesu mišljenju o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

On, međutim, nije ni pomenuo prekjučerašnji incident u Kotoru, kada je mitropolit CPC Mihailo dva puta udario staricu u glavu. Baković je apelovao da nastavak javne rasprave protekne u tolerantnoj atmosferi i bez pritisaka.

Dvije zakazane javne rasprave, u Bijelom Polju i Kotoru, organizatori nijesu uspjeli da održe. U oba slučaja, pristalice SPC brutalno su vrijeđale Mihaila, koji je u Kotoru odgovorio nasiljem...

“Posebno je zabrinjavajuća činjenica što su nemile scene, neprimjerena atmosfera, uvredljive riječi, govor mržnje i verbalni napadi iz Bijelog Polja ponovljeni u Kotoru, gotovo na isti način u kratkom vremenu i istim povodom“, saopštio je juče Baković.

Iz Mreža žena PzP-a najoštrije su osudili ponašanje Mihaila:

“Još gore je što je nakon toga više puta mijenjao iskaz i koristio vrlo grube kvalifikacije na račun žene koja je primila udarac. Podgrijavanje strasti i povratak u devedesete je cilj korumpiranog režima, jer samo na podjelama može da opstane. Smatramo takođe da je ovakav Nacrt zakona loš i da se njime država direktno miješa u rad vjerskih zajednica, što je u suprotnosti sa Ustavom koji jasno definiše da je Crna Gora sekularna država”, saopštila je Iva Pavlović.

Mitropolit SPC Amfilohije saopštio je juče da je Nacrt “najgori i najperfidniji zakon o Crkvi od kada postoji Crna Gora“.

Mihailo: Doći ću u ponedjeljak, ako bude moguće ukrstiti koplja

Mihailo je najavio da će prisustvovati javnoj raspravi u ponedjeljak, u Podgorici, ako se “to dobro organizuje i ukoliko budemo imali mogućnosti da ukrstimo koplja i da razgovaramo o pravima vjerskih zajednica”.

“Čudno je da se više govori o jednoj starici, koju sam zaustavio rukom da ne pljuje mene i moje ljude, od tog su napravili jedan scenario koji nema nikakve veze”, kazao je on za Antenu M.

Bonus video: