Joanikije: Crkvu progone oni koji su je izjednačili sa jednim raspopom

"Nažalost, i vlast Crne Gore sve se više poistovećuje i sa jednim raspopom i sa pričom Sekula Drljevića, najvećeg krvnika, najvećeg izdajnika i naveće nesreće svoga roda", kazao je Episkop budimljansko-nikšićki
157 pregleda 79 komentar(a)
Joanikije, Foto: Svetlana Mandić
Joanikije, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.09.2015. 17:58h

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da Crkvu u Crnoj Gori danas progone oni koji su se "izjednačili sa jednim raspopom i koji su primili priču i misao Sekula Drljevića, najvećeg nesrećnika koga su rodile ove gore."

Vladika Joankije je ovo rekao danas nakon Svete liturgije koja je služena u crkvi Svetog arhangela Mihaila na Nožici povodom praznika Svetog Aleksandra Nevskog, zavjetne slave Vasojevića.

"Nažalost, i vlast Crne Gore sve se više poistovećuje i sa jednim raspopom i sa pričom Sekula Drljevića, najvećeg krvnika, najvećeg izdajnika i naveće nesreće svoga roda", kazao je Episkop budimljansko-nikšićki.

On je kazao da će crkva odoljeti i ovome gonjenju, kao što je odoljela i u svim ranijim vremenima, ukoliko se budemo držali istinske i prave vjere i ako budemo prizivali u pomoć silu Časnoga Krsta Hristovoga kome smo ostali vjerni kroz sva prošla mukotrpna vremena.

"Zato se, ograđeni silom Časnoga Krsta i Božjom silom, istinom i pravdom ne bojimo nikoga do Boga" poručio je Vladika.

Vladika je pozvao vjernike da budu složni i jedinstveni.

"Ovo su iskušenja koja će proći i ne treba im pridavati veliki značaj, ali isto tako ne teba ni potcijeniti zlo koje prožima srca pojedinih ljudi. Ono može da proizvede novo zlo i nove nesreće", upozorio je Vladika Joanikije.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je naglasio da narod najviše strada kada u njega uđu razdor i raskol.

"I kada se raspopi, kojih je bilo i u vrijeme Svetoga Petra Cetinjskoga, raziđu po narodu da donesu nesreću i gatku, zabludu i razdor, pogibije bratske i nesreće narodne", rekao je on.

On je kazao da je Sveti Petar Cetinjski svojevremeno jednoga takvoga raspopa, nekakovog Avakuma, protjerao iz Crne Gore.

"Narod je bio vjeran Svetom Petru, pa mu je bilo lako da ga protjera. Dovoljno je bilo da Piperima, Bjelopavlićima i Bratonožićima kaže samo jednu riječ - da miču lašca između sebe", podsjetio je on.

On je kazao da pravoslavni danas ne moraju progoniti nikoga, ali da bi vlast u Crnoj Gori trebala da se prizove pameti.

"Da ne proizvedu novu nesreću u našem narodu. A mi, kao što je govorio veliki pjesnik, put svoj znam, put Bogočovjeka", poručio je Episkop budimljansko-nikšićki.

On je poručio da pravoslavni treba da idu carskim putem, ne skrećući ni desno ni lijevo, propovijedajući mir.

"Onaj mir koji prevazilazi svak um - Božji mir, Božju istinu, Božju pravdu, Božju ljubav koja treba da obuhvati svako srce", zaključio je Episkop Joanikije.

Bonus video: