"Samo jedna plastična boca predstavlja prijetnju stotinama godina"

“Vrata Ministarstva otvorena su za sve dileme, sve probleme koje vode tom cilju i vrlo je važno takve sastanke realizovati”, poručila je generalna sekretarka u Ministartvu turizma i održivog razvoja Daliborka Pejović
115 pregleda 2 komentar(a)
Ozo, Daliborka Pejović, Aleksandar Perović, Foto: Zoran Đurić
Ozo, Daliborka Pejović, Aleksandar Perović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.09.2015. 12:24h

Izložbom "Morski otpad" danas je i zvanično počeo da radi Centar za edukaciju o životnoj sredini i klimatskim promjenama.

Centrom će, uz pomoć državnih institucija u oblasti životne sredine i partnerskih firmi, upravljati Ekološki pokret “Ozon, a prema riječima državne sekretarke Ministartva održivog razvoja i turizma Daliborke Pejović, taj prostor bi mogao u perspektivi da bude jedna vrsta novog institucionalnog centra za životnu sredinu, koji već postoje u regionu.

Prema riječima izvršnog direktora “Ozona” Aleksandra Perovića, izložba je organizovana u saradnji sa kompanijom Coca-Cola Hellenic Crna Gora, u okviru internacionalnog projekta ,,Morski otpad u morima Evrope: Društvena svijest i zajednička odgovornost “ (MARLISCO). On je kazao da je najvažniji cilj Centra da okuplja različite organizacije ,i državne i nevladine, i najavio da će on imati godišnje trocifren broj aktivnosti.

“Morski otpad je je jedna od manje poznatih vrsta otpada, ali prozvodi nemjerljivu štetu za morski ekosistem i čovjeka. Samo jedna plastična boca predstavlja prijetnju stotinama godina koliko je potrebno za njenu potpunu razgradnju. Ove godine postavka će biti prikazivana četiri mjeseca na različitim lokacijama”, kazao je regionalni direktor prodaje Coca-Cole Nikola Tripković.

Pejović je pozvala nevladine organizacije na tješnju saradnju i veće međusobno razumijevanje, kako bi se izbjegli konflikti u realizaciji projekata iz oblasti životne sredine.

Ona je kazala da saradnja državnih institucija sa NVO nekada zna bude izuzetno dobra, ali da nekada postoje nerazumijevanja.

“Nekada ti odnosi znaju da zahladne i dovedu u pitanje strateška opredjeljenja kada je ova politika u Crnoj Gori u pitanju. Mislim da ovakve prilike i saradnja treba da nas fokusira na dobre partnerske odnose i obostrano razumijevanje naših strateških opredjeljenja. Ne mogu da tvrdim da je svaka odluka najbolja i jedino dobrodošla, ali mogu da tvrdima da u zdravoj komunikaciji možemo doći rješenja.

Vrata Ministarstva i Vlade su otvorena za sve dileme i aktivnosti koje vode ka zajedničkom cilju”, kazala je Pejović.

Ona je navela da je to važno jer još postoje nerazumijevanja kada su u pitanju politike koje se donose na nacionalnom nivou, a posebno one koje se tiču upravljanja otpadom.

“Ono što smo imali znanja, potencijal i mogućnosti da angažujemo u ovoj fazi su kratkoročno data rješenja. Ona se apsolutno mogu korigovati, jer nisu rješenja za vjeki vjekova, veća za godinu, dvije ili četiri. Do tada imamo pameti, hrabrosti i mogućnosti da iskoračimo sa novim, ali da vodimo računa da ta rješenja zaista budu efikasna, da ne stvaraju društvene konflikte, da nemamo one efekte i stuacije koje se jako dobro i dan danas sjećamo, od Berana pa redom. Smatram da ta rješenja treba da vode ukupnom društvenom konsenzusu kako bi se lakše primijenila. “Ozon” je bio jedan od dragocjenih partnera na tom putu”, kazala je Pejović.

Bonus video: