"Uklonite brodove sa mula ili ćemo podnijeti krivične prijave"

Mještani godinama traže da se riješi problem uzurpacije državne imovine
1 komentar(a)
Mulo Bazdanj, Foto: Siniša Luković
Mulo Bazdanj, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.09.2015. 14:13h

“Ukoliko Lučka kapetanija ne bude uklonila razne brodove po mjesnim pristaništima i mulima podnijećemo krivične prijave, a nije isključeno i da će mještani pribjeći drugim metodama”, kazao je juče predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević. U Opštini Tivat juče je održan sastanak predstavnika lokalne uprave, Mjesne zajednice Krtoli, JP Morsko dobro, Lučke uprave Crne Gore i Lučke kapetanije Kotor o žalbama Krtoljana zbog višemjesečnog i čak višegodišnjeg ostavljanja raznih brodova po mjesnim pristaništima i mulima u tom dijelu Tivta. Stanovnici godinama prigovaraju da su im pristaništa uzurpirali nekoliko vlasnika turističkih ili radnih plovila koji tu vezuju svoje brodove u vrijeme kada ih ne koriste.

Problem je kulminirao ljetos kada je nekolicina mještana Obale Đuraševića angažovala advokata i tražila od nadležnih državnih organa da sa mjesnog mula-pristaništa Bazdanj, ukloni nekoliko tehničkih plovnih objekata hidrograđevinske firme „Yu Briv“ iz Kotora, a koja su tu privezana još od 2011. Međutim, to nije učinjeno jer državne institucije međusobno prebacuju odgovornost i „vrući krompir“.

„Prijatno sam iznenađen ishodom današnjeg sastanka jer su predstavnici Opštine Tivat i JP Morsko dobro koje formalno gazduje pristaništima od lokalnog značaja, stali na našu stranu i pozvali na poštovanje zakona”, kazao je Starčević. On je rekao da se pristaništa ne mogu koristiti za dugotrajno stacioniranje brodova, već samo za kraći boravak.

“Ovo što se događa na nekim krtoljskim pristaništima, na mulu Bazdanj, bespravna je uzurpacija državne imovine“, kazao je Starčević. Istakao je da se predstavnik Morskog dobra Rajko Mihović založio za poštovanje važećih planskih dokumenata za taj dio zaliva.

Bonus video: