Sporazum sa Hrvatskom o saradnji u oblasti veterinarstva

„Mi smo upućeni na saradnju sa zemljama regiona, pogotovo sa zemljama koje su naše komšije, prvenstveno iz svima dobro poznatih stručnih i javno-zdravstvenih razloga“, naglasio je Laušević
0 komentar(a)
Potpisivanje, dokumenti, Foto: Shutterstock
Potpisivanje, dokumenti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.09.2015. 11:46h

Sporazum o saradnji u oblasti veterinarskog obrazovanja, nauke i struke potpisali su direktor Specijalističke veterinarske laboratorije iz Podgorice, Dejan Laušević, i direktor Hrvatskog veterinarskog instituta, Boris Habrun.

Laušević je istakao da Sporazum predstavlja formalni okvir koji će omogućiti unaprjeđenje aktivnosti kroz zajednički rad, i u evropskim okvirima.

Prema njegovim riječima, čin potpisivanja Sporazuma je formalizovanje saradnje dvije važne institucije u veterinarskim sistemima Crne Gore i Hrvatske i nastavak dosadašnje saradnje dvije institucije kroz Projekat CAPS2, kao i saradnje veterinarskih službi dvije države.

„Mi smo upućeni na saradnju sa zemljama regiona, pogotovo sa zemljama koje su naše komšije, prvenstveno iz svima dobro poznatih stručnih i javno-zdravstvenih razloga. Stoga je razumljivo da i naša saradnja primarno bude sa institucijama iz susjednih zemalja, pa tek onda sa onima iz udaljenih zemalja, sa kojima nemamo zajedničku granicu“, naglasio je Laušević.

Habrun je upoznao delegaciju Specijalističke veterinarske laboratorije iz Podgorice sa dostignućima Hrvatskog veterinarskog instituta, organizacijom rada i trenutnim aktivnostima.

On je kazao da je ta institucija otvorena prema svim institutima i zavodima u regionu sa kojima imaju potpisane sporazume o saradnji.

„Naša vrata su uvijek otvorena i uvijek ćemo rado sa drugima podijeliti naša znanja i iskustva jer i mi, kada smo se pripremali za ulazak u EU, isto tako smo učili od onih koji su već bili u EU, prvenstveno od kolega u Sloveniji, od kojih smo čuli puno korisnih savjeta, puno onoga što nas očekuje i to nam je u mnogim situacijama bila velika pomoć“, naveo je Habrun.

Potpisani Sporazum o saradnji u oblasti veterinarstvu predviđa: edukaciju zaposlenih iz različitih područja djelatnosti, zajednička istraživanja, organizaciju kurseva, konferencija, i drugih oblika obrazovanja zajedničku pripremu i publikaciju priručnika, naučnih i stručnih radova kao i zajedničko učešće na nacionalnim, evropskim ili drugim međunarodnim projektima.

Sporazum predviđa i zajedničko učešće na konferencijama i simpozijumima od obostranog interesa, saradnju pri sprovođenju ugovora koji su Hrvatski veterinarski institut ili JU Specijalistička veterinarska laboratorija zaključili sa privredom, zajedničko iniciranje i donošenje mišljenja o zakonskim propisima iz područja veterinarstva, i razmjenu informacija.

Bonus video: