Vojvodić: Napravili smo zdravu osnovu za zadatke na planu naučnog i umjetničkog istraživanja

Kako je saopšteno iz Rektorata, Forum je bio posvećen organizaciji i kvalitetu doktorskih studija, a gost skupa bio je profesor sa Univerziteta u Ljubljani i ekspert slovenačke Nacionalne agencije za kvalitet u visokom obarzovanju, Mirko Soković
78 pregleda 3 komentar(a)
Institut Konfucije, Radmila Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Institut Konfucije, Radmila Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.09.2015. 16:25h

Univerzitet Crne Gore (UCG) treba da definiše specifičnu orijentaciju kojom će naučni i istraživački potencijal najviše doći do izražaja, i u skladu sa kojom treba definisati prioritete i originalni model razvoja doktorskih studija, ocijenjeno je na Forumu koji je organizovao Rektorat UCG.

Kako je saopšteno iz Rektorata, Forum je bio posvećen organizaciji i kvalitetu doktorskih studija, a gost skupa bio je profesor sa Univerziteta u Ljubljani i ekspert slovenačke Nacionalne agencije za kvalitet u visokom obarzovanju, Mirko Soković.

Rektorka UCG Radmila Vojvodić kazala je da u toj visokoobrazovnoj ustanovi istrajavaju na temama koje provocira proces transformacije i integracije Univerziteta, na šta obavezuje i aktuelna politika UCG koja zagovara reforme i podizanje kvaliteta na studijama.

"Donošenjem novih Pravila studiranja na doktorskim studijama, formiranjem Naučnog odbora i Centra za doktorske studije napravili smo zdravu osnovu za ono što su nam zadaci na planu naučnog i umjetničkog istraživačkog rada", kazala je Vojvodić.

Prema njenim riječima, Forum je prilika da za razgovora i otvaranje problema razvoja.

"A oblasti doktorskih studija to su koordinacija postojećih studija, unaprjeđivanje kvaliteta, ujednačavanje i dosljedno sprovođenje kriterijuma u okviru ove oblasti, razvoj multidisciplinarnih i, iznad svega, internacionalizacija doktorskih studija", istakla je Vojvodić.

Soković je predstavio iskustva organizacije multidisciplinarnih doktorskih studija na Univerzitetu u Ljubljani.

On je napomenuo da povećanje kvaliteta nije nimalo lak posao, i istakao je da su neki od još aktuelnih problema neravnomjerna zastupljenost studenata u oblastima doktorskih studija i nedovoljno mogućnosti za bavljenje istraživačkim radom nakon završetka studija u određenim oblastima.

"Veoma bitno za razvoj visokog školstva u okruženju jeste to da zajedno, upoređujući iskustva, radimo na povećanju kvaliteta i reprezentativnosti naših ustanova. Uvođenje nastave na engleskom jeziku je od izuzetne važnosti, jer na taj način možemo biti dio evropske i svjetske univerzitetske zajednice", naveo je Soković.

On je ocijenio da bi UCG trebalo da definiše svoju specifičnu orijentaciju kojom će naučni i istraživački potencijal najviše doći do izražaja, i u skladu sa kojom treba definisati prioritete i originalni model razvoja doktorskih studija.

"Internacionalizacija, uz nastavu i istraživački rad na engleskom jeziku i povećanu mobilnost, još je jedan od važnih ciljeva koje bi Univerzitet trebalo da ostvari", ocijenjeno je na Forumu.

Današnji Forum treća je u nizu akademskih debata koje je organizovao Univerzitet, a njegov moderator bio je rukovodilac Centra za doktorske studije Zdravko Krivokapić.

Bonus video: