Mihailo: CPC neće izazivati incidente

Mihailo je na današnjem presu poručio da će Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) imati svoje predstavnike na raspravi u Kotoru, ali i u Podgorici
242 pregleda 127 komentar(a)
Mihailo Dedeić, Foto: Boris Pejović
Mihailo Dedeić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.09.2015. 19:48h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Mihailo, kazao je da ga incidenti u Bijelom Polju neće pokolebati da učestvuje na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, koja je za sjutra planirana u Kotoru, prenosi portal RTCG.

Mihailo je na današnjem presu poručio da će Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) imati svoje predstavnike na raspravi u Kotoru, ali i u Podgorici.

"Imaćemo svoje predstavnike na javnim raspravama u Kotoru i Podgorici. Mogu da vam garantujem da nikakve incidentre neće izazvati pripadnici CPC", poručio je mitropolit Mihailo.

On je ponovio da je CPC načelno saglasna sa predloženim Nacrtom zakona. Najavio je i da će Pravni tim CPC u narednih nekoliko dana precizirati predati zamjerke u pojedinostima resornom ministarstvu.

Mihailo je rekao da su okupljeni građani u Bijelom Polju, ali i okolnih gradova po izboru SPC i njenog sveštenstva, instruisani od strane "dvojice srpskih episkopa, Amfilohija i Joanikija", bili zloupotrijebljeni "s ciljem rješavanja svog političkog programa suprostavljajući se Nacrtu Zakona".

"I ovog puta srpski klerikalizam se pokazao u svom pravom izrazu. Bez argumenata, verbalnim terorom prizivao je i bio pripreman na fizičko naslilje", tvrdi mitropolit Mihailo.

Član pravnog tima CPC Nikola Belada poručuje da država ima veliki zadatak u cijeloj priči u vezi s Nacrtom zakona.

"Svaka država je dužna da uskladi i uredi međusobne odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama. Uređenje odnosa između države i crkve ne može se tretirati uobičajenim floskulama o u odvojenosti crkve i države, na laicizmu i političkim ideološkim raspravama", rekao je Belada, prenosi Antena M.

On je dodao da na javnoj sceni Crne Gore "vlada vrlo smišljena i organizovana mentalna manipulacija, čiji ciljevi su ekonomske, političke ili neke druge prirode".

RTCG podsjeća da je Mitropolija crnogorsko-primorska pokrenula širom Crne Gore potpisivanje peticije za povlačenje iz procedure Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim je nezadovoljna jer je, smatraju, diskriminatorski, neustavan i u suprotnosti sa evropskim zakonodavstvom u toj oblasti.

Bonus video: