Intervju s Milićem neko da "plati"

Direktor RTCG Rade Vojvodić ocijenio da je riječ o jednom od većih skandala RTCG i da novinari ne treba da savjetuju političare
116 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2015. 18:56h

Radio-televizija Crne Gore poslovala je sa dobitkom od oko 943.000 eura, konstatovano je na sjednici Savjeta.

Zaključeno je da sadržajem i objavljivanjem nemontiranog materijala intervjua novinarke Ivane Šebek sa liderom SNP-a Srđanom Milićem nanesena šteta ugledu Javnog servisa i zatraženo od menadžmenta, koji je već pokrenuo disciplinski postupak za učinjeni propust, da individualizuje odgovornost svih u lancu, od pripreme intervjua do njegovog objavljivanja na portalu RTCG.

Finansijska direktorica RTCG Vanja Šćekić kazala je da su u prvih pola godine prihodovali 7,3 miliona eura, dok su rashodi iznosili 6,4 miliona.

Član Savjeta Goran Đurović istakao je da je pozitivno što, bez obzira na usporenu dinamiku u dijelu koji se odnosi na trošenje, Javni servis ima pozitivan saldo.

On je rekao da se nada da će ga zadržati do kraja godine.

Povodom objavljivanja nemontiranog snimka u javnost, generalni direktor RTCG Rade Vojvodić je kazao da je dan prije nego što se to desilo imao sastanke sa urednicima i novinarima, kada je, tvrdi, iznio brojne primjedbe na njihov rad.

"Dan poslije toga desila se ta greška. Dugo se bavim ovim poslom i tačno znam, jer sam radio sa ljudima, koji kad se primaknu suncu, izgore brzo, ali dok ne izgore, oni misle da lete i da su na nebu", kazao je Vojvodić, konstatujući da novinari ne treba da savjetuju političare.

Ocijenivši da je to jedan od većih skandala RTCG, Đurović je kazao da ga zanima gdje je odgovornost onoga ko je pripremao pomenuti materijal i kako je došao do portala RTCG.

Direktorka Televizije Radojka Rutović poručila je da će odgovarati svi odgovorni za propust.

"Niko nije aboliran odgovornosti, niko neće biti preskočen u lancu odgovornosti, od novinarke pa svih ostalih, ali ... ko god ima od vas ... dokaz da bilo ko šuruje se nekim od političara, predsjednika, neka kaže i pričaćemo drugu priču", poručila je Rutovićeva.

Nakon rasprave, Savjet RTCG podržao je predlog Gorana Đurovića da se ne izjašnjavaju o kolumni "Pravila bordela", autora Željka Ivanovića, izvršnog direktora "Vijesti".

Vukotić: Neprofesionalan rad novinarke izazvao problem

Član Savjeta Perko Vukotić ocijenio je da je pokretač čitavog problema neprofesionalan rad novinara koji je pripremao intervju sa Srđanom Milićem:

"Vidio sam da ...novinar nije prenosilac misli sagovornika, nego kreator njegovih misli i da mu natura svoje stavove. On ne postaje novinar, nego on postaje politički akter. Zbog toga se ruši ugled RTCG, a ne zbog toga što je neko u ovom lancu napravio grešku".

On je istakao da će se javnost pitati da li je to lična greška i lični stav novinara da se tako ponaša prema svojim sagovornicima ili je to uređivačka politika Javnog servisa.

Galerija

Bonus video: