CRNVO: Rad organa državne uprave nedovoljno transparentan

Prema riječima Novaković, najveći problem je neobjavljavanje izvještaja o sprovedenom konsultovanju NVO koji je, kako je navela, tokom prošle godine objavio samo jedan organ
2 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.09.2015. 11:19h

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) pozvao je starješine organa državne uprave da upozore službenike o primjeni propisa o saradnji tih organa i nevladinih organizacija (NVO), jer, kako su saopštili, rad tih organa nije dovoljno transparentan.

Izvršna direktorka CRNVO-a, Ana Novaković je, na predstavljanju izvještaja o saradnji organa državne uprave i NVO i o učešću javnosti u izradi zakona, kazala da u toj oblasti nije bilo progresa u odnosu na prošlu godinu.

Rezultati istraživanja, kako je navela, pokazali su da je primjena Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i NVO najslabija u dijelu konsultovanja NVO prilikom izrade i donošenja akata iz godišnjeg programa rada, dodajući da je primjena Uredbe u tom dijelu još slabija u odnosu na rezultate istraživanja o njenoj primjeni za 2012. godinu.

„Nalazi istraživanja za prethodnu godinu pokazali su da da je rad organa državne uprave nedovoljno transparentan, kao i da je saradnja organa državne uprave sa NVO djelimična, ali ne i zadovoljavajuća“, pojasnila je ona.

Ona je kazala da su samo tri od ukupno 32 organa državne uprave konsultovali NVO prilikom izrade akata iz godišnjeg programa rada, precizirajući da su to učinili Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Agencija za zaštitu životne sredine.

Prema riječima Novaković, najveći problem je neobjavljavanje izvještaja o sprovedenom konsultovanju NVO koji je, kako je navela, tokom prošle godine objavio samo jedan organ.

„Pozivamo starješine organa da veoma ozbiljno uzmu u obzir ove nalaze koji su u obavezi da u svojim organima službenike koje rade na normativi upozore na to kako ovi propisi treba da se primjenjuju, jer su ovi rezultati saradnje Vlade i NVO u nekim segmentima nedopustivi“, poručila je Novaković.

Ona je podsjetila da se saradnja Vlade i NVO nalazi kao poseban segment u Akcionom planu za poglavlje 23 i ovi podaci, kako je najavila, biće dio izvještaja o realizaciji tog plana.

Novaković je poručila da su nalazi istraživanja pokazali i da civilno društvo nedovoljno učestvuje u procesu kreiranja i implementacije javnih politika na nacionalnom nivou.

“Podaci govore da ni set edukacija državnih službenika u toj oblasti, koji treba da sprovode te propise, a koje smo organizovali u prethodnom periodu, nije dovoljan“, kazala je ona.

Novaković je rekla da se Uredba i dalje najviše primjenjuje u dijelu omogućavanja učešća predstavnika NVO u radnim grupama i drugim tijelima koje formiraju organi državne uprave.

„U toku prošle godine, 55 predstavnika NVO učestvovalo je u radu 36 radnih grupa i tijela koja su formirali organi državne uprave“, precizirala je ona.

Novaković je ukazala na to da je pitanje kakve su suštinske mogućnosti predstavnika NVO u tim tijelima.

„Ne može se propisati politička volja da se predlozi i sugestije NVO u tim tijelima ozbiljno razmatraju i prihvataju“, pojasnila je ona.

Prema riječima Novaković, rezultati su pokazali da je samo pet ministarstava u toku prošle godine na svojim internet stranicama objavilo spisak zakona o kojima će sprovesti raspravu.

Iako su Ministarstva obavezna da objave spisak zakona na portalu e-uprave, tu obavezu je, kako je navela Novaković, ispunilo samo MUP.

„Nakon tri godine primjene ovih propisa, nedopustivo je da se i dalje preporučuje edukacija službenika i pozivam organe državne uprave da u najboljoj namjeri sprovode ove propise“, poručila je Novaković.

Bonus video: