Sveštenici SPC ništa nisu uradili da održe red i mir među "vjernicima"

"Sveštenici SPC su uzvikivali neprimjerne parole ili su pasivno posmatrali takvo ponašanje. Ni jednim činom nisu pokušali da utiču na razjarenu masu da se smiri"
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2015. 19:34h

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nije odgovorno za odlaganje javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, već odgovornost "pripada isključivo pojedincima koji su neprimjerenim ponašanjem, uvredama, psovkama i vulgarnim skandiranjem onemogućili održavanje okruglog stola", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Iz tog Ministarstva navode da je "takvo ponašanje prihvatila ogromna većina prisutnih, uključujući i sveštena lica", te da se tako "u konferencijskoj sali stvorila neprijatna situacija koja nije pogodovala radnoj atmosferi koja je bila očekivana".

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koja je danas trebalo da bude održana u Bijelom Polju, prekinuta je nakon što su vjernici SPC vrijeđali mitropolita CPC Mihaila Dedeića. Ovo je bila prva od tri javne rasprave, koje su pored Bijelog Polja planirane u Podgorici i Kotoru.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava su reagovali na navode Mitropolije crnogorsko-primorske da to Ministarstvo "snosi moralnu i zakonsku odgovornost za javni skup koji je organizovalo", a koji nije održan, kao i da je bilo u obavezi da “obezbijedi veću i adekvatnu salu za održavanje Javne rasprave” zbog čega je više stotina građana ostalo izvan prostorije koju je odredilo za održavanje skupa".

Iz Ministarstva navode da je prema programu Javne rasprave planirano održavanje tri okrugla stola, te da je javni poziv za učešće upućen svim građanima, pripadnicima svih vjeroispovjesti, kao i svim zainteresovanima u Crnoj Gori.

"U skladu sa planom Javne rasprave u Bijelom Polju rezervisana je sala koja je ispunjavala tehničke uslove za održavanje događaja ovog tipa i čiji je kapacitet stotinu dvadeset mjesta. Na današnjem skupu bilo je više stotina lica. Uslovi koji su nastali na početku Javne rasprave nisu bili primjereni za ovakvu vrstu dijaloga, te je s tim u vezi procijenjeno da se Javna rasprava nije mogla održati. Odgovornost za odlaganje Javne rasprave pripada isključivo pojedincima koji su neprimjerenim ponašanjem, uvredama, psovkama i vulgarnim skandiranjem onemogućili održavanje okruglog stola. Takvo ponašanje je prihvatila ogromna većina prisutnih, uključujući i sveštena lica. Tako se u konferencijskoj sali stvorila neprijatna situacija koja nije pogodovala radnoj atmosferi koja je bila očekivana", navodi se u reagovanju Ministarstva, te dodaje da je "jasno da se ne radi o spontanom dolasku tolikog broja građana, a svakako da njihove neprimjerene parole nisu stavovi eksperata iz oblasti vjere, već demonstracija necivilizovanog ponašanja".

Jasno je, kako navode, i da ne radi ni o kakvim zainteresovanim licima već o grupi koja je organizovano došla da skandira i da ne dozvoli održavanje Javne rasprave.

"Pojava delegacije Crnogorske pravoslavne crkve samo ih je dodatno motivisala da ostvare svoju namjeru. Njihovi uzvici nisu primjerni za nekoga ko sebe smatra vjernikom, jer je odlika vjere mir i čovjekoljublje, a ovi „vjernici” su na Javnoj raspravi demonstrirali isključivo mržnju. Ministarstvo nije moglo ni da pretpostavi da će ovi pojedinci tako grubo zloupotrijebiti otvorenost Javne rasprave i poziv za učešće na Okruglom stolu. Možemo da zahvalimo samo srećnom slučaju i naporima ministra Numanovića što nije došlo do težih posljedica i što niko nije povrijeđen, a ne tome što su, navodno, sveštenici SPC „pribrano i dostojanstveno štitili red i mir na skupu”. Sveštenici SPC su uzvikivali neprimjerne parole ili su pasivno posmatrali takvo ponašanje. Ni jednim činom nisu pokušali da utiču na razjarenu masu da se smiri. Toliko o njihovom naporu da održe red i mir", navode iz Ministarstva.

Cilj Javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti je, podsjećaju iz Ministarstva, dijalog o rješenjima koja su njima predviđena.

"Odlaganjem Javne rasprave u Bijelom Polju postignuto je upravo suprotno. Odgovornost za to pripada isključivo zlonamjernim pojedincima, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je učinilo sve da se Javna rasprava održi kako dolikuje takvim skupovima. Donošenje novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti je u funkciji održavanja modela vjerske tolerancije, tradicionalnih vjerskih sloboda i suživota svih nacionalnosti i konfesija u Crnoj Gori. Zato Ministarstvo još jednom upućuje poziv svim zainterosovanim subjektima, a naročito predstavnicima vjerskih zajednica, da ne dozvole politizovanje Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, i da se prema ovom Nacrtu odnose konstruktivno i profesionalno. Ovo neće omesti sprovođenje programa Javne rasprave, a teško su se prevarili oni koji su smatrali da će ovakvim incidentima uticati na to da Ministarstvo i Vlada iz Javne rasprave povuku Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti. Država Crna Gora je posvećena očuvanju i unapređenju vjerskih sloboda i uspostavljanju partnerskih odnosa sa vjerskim zajednicama", navodi se u reagovanju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Galerija

Bonus video: