LGBT Forum Progres: Prajd u Nikšiću pratiće bolja atmosfera nego što se očekuje

Između ostalih potvrđeno je da će u šetnji učestvovati, a potom i govoriti njemačka poslanica Evropskog parlamenta Teresa Reintke
93 pregleda 54 komentar(a)
LGBT, protest, Foto: Savo Prelević
LGBT, protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.09.2015. 12:10h

Nevladine organizacije (NVO) “Hiperion” i “LGBT Forum Progres” obavještavaju da je Povorka ponosa u Nikšiću zakazana za 18. septembar ove godine.

Tog dana kako kažu grad Nikšić će obilježiti godišnjicu svog oslobođenja a Povorka ponosa održaće se pod motom “Stop fašizmu, sloboda narodu”.

"Vlasti su ranije dvije zakazane Akademske šetnje ponosa zabranile zbog visokog bezbjednosnog rizika. Upravi policije je prijavljen skup i omogućeno skoro tri mjeseca kako bi se mirno okupljanje kvalitetno pripremilo i otklonili uzroci ranijih zabrana. Priprema Nikšićkog prajda sprovodi se u uslovima povećanog govora mržnje i otvorene najave nasilja i protivljenja, kako marginalnih političkih struktura tako i grupa građana koje su pružile aktivan otpor održavanju ranijih povorki ponosa. Tim povodom podnijeto je oko stotinu prijava policiji a nekoliko krivičnih prijava upućene su direktno nadležnim tužiocima", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Kako su kazali poziv za učešće na nikšićkom prajdu upućen je svim NVO koje se bave zaštitom ljudskih prava, domaćim političarima i diplomatskom koru.

"I ovom prilikom prema svim NVO u Crnoj Gori, svim političkim partijama, sindikalnim organizacijama, akademskoj zajednici i intelektualcima, studentima i omladini iskazujemo dobrodošlicu na Nikšićkom prajdu", navedeno je u saopštenju.

Između ostalih potvrđeno je da će u šetnji učestvovati, a potom i govoriti njemačka poslanica Evropskog parlamenta Teresa Reintke.

"Organizatori prajda trudili su se da imaju intenzivan dijalog kako sa vlastima tako i sa onima koji se otvoreno, i najčešće zbog neznanja, protive društvenom prihvatanju LGBT osoba. U tom procesu bili smo sami. Žao nam je što su zakazale univerzitetske vlasti i akademski autoriteti. Žao nam je što vladina LGBT politika potpuno stagnira a procesi dijaloga i pripreme ključnih aktivnosti LGBT zajednice teku bez imenovanja i učešća nacionalnog koordinatora za LGBT politiku", rečeno je u saopštenju.

Kako se navodi pojedine navodno ljevičarske partije i komunisti sovjetskog tipa, iskazali su protivljenje zbog vizuelnog identiteta prajda.

"Oni su kroz javne istupe, a posebno na protestnom okupljanju ispred zgrade opštine Nikšić, ustvari pokazali pravi politički identitet. Na protestnom okupljanju, kojem su, kao posmatrači, prisustvovali i LGBT predstavnici, saopštili su, veoma jasno, da istopolna ljubav u slobodarskom Nikšiću neće biti tolerisana. Time zloupotrebljavaju antifašističke simbole i tekovine prikrivajući, iza brige o petokraki, svoju mržnju prema LGBT osobama. I pored spremnosti LGBT zajednice da se doprinese smanjivanju tenzija i otklanjaju bar jedne crnogorske podjele, u takvim okolnostima nije bio moguć nikakav kompromis. Žao nam je što su udar na koncept ljudskih prava i života LGBT osoba izvršili i pojedini opozicioni članovi lokalnog parlamenta.", kazali su iz LGBT Foruma Progres.

Oni su dodali da je komunikacija sa policijom i rukovodstvom Centra bezbjednosti Nikšić kontinuirana i izuzetno dobra.

"U Nikšiću je ovog vikenda održan i partnerski sastanak NVO “LGBT Forum Progres” i NVO “Labris” iz Beograda. Ispred objekta u kojem je sastanak održavan okupila se veća grupa mladića. Zbog prisustva policije i njene odlučnosti da se u slučaju potrebe primijeni zakon nije se desio bilo kakav incident. Intresantno je da nije bilo čak bilo nijednog pogrdnog komentara niti povika a kamoli pokušaja fizičkog nasrtaja. To ipak može biti i indikator da će se prajd u Nikšiću pratiti prijatnija atmosfera nego što se to očekuje", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: