Podgorica: Od početka godine u nezgodama povrijeđena četvorica biciklista

"Često vozač putničkog automobila potcjenjuje brzinu biciklista...i dolazi do saobraćajnih nezgoda. To je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju biciklisti"
489 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2015. 19:22h

Od početka godine do 1. septembra u Glavnom gradu su se desile 22 saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali biciklisti, a u 70 odsto slučajeva su ih uzrokovali vozači putničkih automobila, kazao je komandir Stanice policije za bezbjednost saobraćaja Centra bezbjednosti Podgorica Darko Đukić.

Đukić je na prezentaciji zajedničke akcije Uprave policije i NVO Biciklo.me pod nazivom "Bezbjednost jedinstvena briga, perspektive dvije", kazao da zbog pomenutih saobraćajnih nezgoda nije bilo smrtno stradalih osoba, ali da su četiri biciklista zadobila teške tjelesne povrede. Prošle godine je, kako je kazao, poginuo jedan biciklista.

"Aktivnost je prevashodno preventivnog karaktera, jer je zapaženo da je sve veći broj biciklista u saobraćaju. Osmišljena je u dvije perspektive, kako bi se uputila jasna poruka i vozačima bicikala i putničkih vozila...", kazao je Đukić.

U flajeru koji će, kako je kazao, dijeliti bicilistička patrola Uprave policije i članovi NVO "Biciklo.me", vozači se savjetuju da naročito obrate pažnju kada se uključuju u saobraćaj, a u blizini se nalazi biciklista i da obavezno koriste svjetlosnu signalizaciju.

"Često vozač putničkog automobila potcjenjuje brzinu biciklista...i dolazi do saobraćajnih nezgoda. To je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju biciklisti", kazao je Đukić.

Biciklisti se, kako je kazao, između ostalog, savjetuju da se obavezno kreću desnom stranom kolovozne trake u kom pravcu idu, a ukoliko je rIječ o grupi biciklista, treba da idu u koloni, jedan po jedan, da ne koriste mobilne telefone i slušalice tokom vožnje i da se ne kače za putničke automobile u toku vožnje.

"Svi ovi savjeti doprinose bezbjednosti saobraćaja što za krajnji cilj ima da dođe do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda uopšte, a naročito onih u kojima učestvuju biciklisti“, kazao je Đukić.

Predstavnik NVO "Biciklo.me" Dejan Tofčević je istakao da će izgradnja biciklističke infrastrukture znatno popraviti nivo bezbjednosti saobraćaja, jer će biti odvojeni od ostalih učesnika u saobraćaju.

Galerija

Bonus video: