Priručnik za rad sa autističnom djecom u osnovnim školama

“Priručnik će uticati na spremnost i umijeće profesionalaca da organizuju nastavni proces u skladu s potrebama, karakteristikama, svojstavima i mogućnostima djece”, kaže se u saopštenju
375 pregleda 2 komentar(a)
autizam, Foto: Ministarstvo prosvjete
autizam, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 03.09.2015. 18:21h

Osnovne škole u Crnoj Gori od danas će imati Priručnik za rad sa djecom sa autizmom namijenjen nastavnicima i stručnim saradnicima čiji je cilj da ih bolje upozna sa karakteristikama i potrebama te djece.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da je Priručnik uredio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

“Priručnik je posvećen nastavnicima i stručnim saradnicima koji će imati prilike da se bolje upoznaju sa karakteristikama i potrebama djece sa autizmom kao i savremenim pristupima u radu sa njima”, navodi se u saopštenju.

Ukupno 219 Priručnika osnovnim školama donirala je Societe Generale Montenegro Banka.

Priručnik će, kako je pojašnjeno, pomoći akterima obrazovanja i vaspitanja djece s autizmom nudeći im relevantne informacije i, ujedno, razvijajati senzibilnost, stavove, znanja i vještine potrebne za rad sa ovom djecom.

“Priručnik će uticati na spremnost i umijeće profesionalaca da organizuju nastavni proces u skladu s potrebama, karakteristikama, svojstavima i mogućnostima djece”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva prosvjete su podsjetili da je jedno od strateških opredjeljenja sistema obrazovanja i vaspitanja razvoj inkluzivnog obrazovanja.

“Strategija inkluzivnog obrazovanja kao važnu oblast prepoznaje, između ostalog, bazično obrazovanje i profesionalno usavršavanje nastavnog i stručnog kadra”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: