UCG poštuje prava studenata sa invaliditetom

Iz Rektorata su podsjetili da je UCG, kroz svoje akte zaštitio prava studenata sa invaliditetom i njima, između ostalog, omogućio da biraju način izvršavanja predispitnih obaveza i polaganja ispita
0 komentar(a)
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.09.2015. 14:09h

Univerzitet Crne Gore (UCG) poštuje Zakonom utvrđene obaveze o pravima studenata sa invaliditetom i, u komunikaciji sa Ministarstvom prosvjete, traži rješenje za dodatni upis tih studenata za ovu studijsku godinu, saopšteno je iz Rektorata UCG.

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore pozivalo je nadležne da pronađu model i mehanizme da na adekvatan način, za ovu studijsku godinu, riješe pitanje upisa nekoliko mladih s invaliditetom i time ih zaštite od diskriminacije.

„UCG poštuje svoje Zakonom utvrđene obaveze, kada je riječ o pravima studenata sa invaliditetom“, poručili su iz te institucije.

Iz Rektorata su podsjetili da je UCG, kroz svoje akte zaštitio prava studenata sa invaliditetom i njima, između ostalog, omogućio da biraju način izvršavanja predispitnih obaveza i polaganja ispita.

Studenti sa invaliditetom su, kako se navodi u saopštenju, na UCG oslobođeni plaćanja školarine, a ta institucija je takve odluke donosila i prije nego što je to postala obaveza utvrđena Zakonom usvojenim u oktobru prošle godine.

„Iako je princip afirmativne akcije prema vulnerabilnim grupama prepoznat u Zakonu, način njegovog sprovođenja nije u potpunosti preciziran, naročito ne pri upisu“, navodi se u saopštenju.

Upis na UCG, kako su podsjetili, sprovodi se u okviru broja odobrenog licencom, dominantno na osnovu uspjeha iz srednje škole i na maturskom ispitu, pod osnovnim principom ravnopravnosti svih kandidata.

„Kako princip afirmativne akcije ne bi ugrozio princip ravnopravnosti, način njegovog sprovođenja mora se veoma precizno i pažljivo definisati“, poručili su iz Rektorata.

Kako je pojašnjeno, u uslovima nepostojanja akta kojim se to pitanje uređuje, UCG je u intenzivnoj komunikaciji sa Ministarstvom prosvjete sa ciljem iznalaženja rješenja za dodatni upis studenata sa invaliditetom za ovu studijsku godinu.

„Očekujemo da ćemo imati adekvatno rješenje prije nego što počne studijska godina“, dodaje se u saopštenju.

UCG će, kako su naveli, nastaviti da snažno podržava prava osoba sa invaliditetom i da, u okviru svoje nadležnosti, pomogne njihovu integraciju u sistem visokog obrazovanja.

„Tu spremnost potvrđuje i nedavno potpisani Memorandum o saradnji između UCG i Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: