Berane: Besplatni udžbenici za đake od prvog do četvrtog razreda

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić, koji je tim povodom posjetio Osnovnu školu Donja Ržanica, naglasio je da je lokalna urpava izdvajajući sredstva za nabavku udžbenika pokazala posebnu pažnju razvoju obrazovanja
97 pregleda 0 komentar(a)
dodjela knjiga Berane, Foto: Tufik Softić
dodjela knjiga Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 01.09.2015. 17:58h

Predstavnici lokalne uprave iz Berana danas su podijelili besplatne udžbenike svim učenicima od prvog do četvrtog razreda gradskih i seoskih osnovnih škola.

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić, koji je tim povodom posjetio Osnovnu školu Donja Ržanica, naglasio je da je lokalna urpava izdvajajući sredstva za nabavku udžbenika pokazala posebnu pažnju razvoju obrazovanja.

“Na ovaj način mi smo pokazali da je Opština Berane socijalno odgovorna institucija i istinki servis svih građana”, kazao je Šćekić.

On je rekao da su u lokalnoj urpavi bili svjesni činjenice da brojni roditelji zbog ekonomske krize nijesu u stanju da svoju djecu adekvatno pripreme za školu.

“Na ovu akciju i ovakav potez podstakla nas je i činjenica da se u opštini Berane iz godine u godinu bilježi pad nataliteta i da je neophodno preduzeti konkretne mjere kako bi se taj negativan trend zaustavio”, rekao je Šćekić.

Predsjednik opštine je obećao da će loklna uprava nastaviti akcije pomoći učenicima i roditeljma. i najavio mogućnost da već sljedeće godine udžbbenici budu obezbijeđeni svim osnovcima do devetog razreda.

“Nadamo se da ćemo za tako nešto obezbijediti neophodna sredstva, jer ulagati u mlade znači ulagati u budućnost”, kazao je predsjednik opštine.

On je takođe podsjetio da je Opština Berane nedavno donijela uredbu na osnovu koje se majakama sa seoskog područja sa troje i više djece opredjeljuje određena novčana pomoć.

„Brojne škole na seoskom području našle su se pred zatvaranjem zbog smanjenja broja djece i upravo zato smo se odlučili da pomaćemo novčano majke sa troje i više djece na seoskom području“, rekao je Šćekić.

Akcijom dodjele besplatnih udžbenika učenicima do četvrtog razreda osnovnih škola, prvom ovakvog obima u Crnoj Gori, obuhvaćeno je preko hiljadu đaka na gradskom i seoskom području.

Bonus video: