Đaci prvaci iz Šavnika i Žabljaka krenuli u školu

U OŠ „Bogdan Kotlica“ u Boanu prošle godine bilo je sedam prvaka a ove samo dva
363 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2015. 08:01h

Prvi školski čas doživjeli su prvaci u školama na prostoru Žabljaka i Šavnika.

Najbrojniji su u OŠ „Dušan Obradović“ na Žabljaku gdje je danas po prvi put u dvije učionice ušlo 29 mališana, devet više nego prošle godine.

Područnih odjeljenja nema matična OŠ „Vuk Knežević“ u Njegovuđi gdje su ove godine u prvi razred krenula dva učenika što predstavlja jednu trećinu u odnosu na prošlu školsku godinu.

U OŠ „Obrazovni centar Šavnika“ u klupama je sedam prvaka, jedan manje nego prošle godine. U područnom odjeljenju na Dužima su dva, a u Bijeloj tri prvačića dok je prošlu školsku godinu pohađao po jedan. Na Dubrovsku nema prvaka, a prošle godnine bio je samo jedan.

U OŠ „Bogdan Kotlica“ u Boanu prošle godine bilo je sedam prvaka a ove samo dva.

Dva su prošle godine pohađala nastavu u područnom odjeljenju na Barama, a ove godine nije upisan nijedan mališan.

Nakon dvije školske godine u OŠ „Jovan Ćorović“ u Gornjoj Bukovici upisan je jedan đak prvak. Nekadašnji mjesni centar sa stotinama đaka sada bilježi zabrinjavajući podatak: prošle godine u klupama je bilo svega devet a ove godine još manje, svega šest učenika.

U ostale škole u ove dvije durmitorske opštine ukupan broj učenika zadržao je približno prošlogodišnji nivo. Zabrinjavajuće mali u odnosu na prosjek iz druge polovine prošlog vijeka kada je bilo mnogo više đaka i područnih odjeljenja kojih odavno u žabljačkoj opštini nema.

Sve je to u skladu sa trendom raseljavanja stanovništva iz ovih krajeva, propadanja sela i poljoprivrede, tranzicionog kraha privrede i neravnomjernog regionalnog razvoja države.

Galerija

Bonus video: