Tivat: Realizacija loša, a planovi ambiciozni

Opština Tivat u 2019. godini planirala krupne projekte u iznosu od 11,25 miliona eura, iako se dosadašnja realizacija kapitalnog budžeta prosječno kreće ispod četiri miliona
180 pregleda 1 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 31.10.2018. 19:02h

Opština Tivat je Akcionim planom za 2019, koji je dio njenog Strateškog plana razvoja za period od 2019. do 2022, predvidjela realizaciju 20 projekata ukupne vrijednosti preko 11,25 miliona eura. Od toga će lokalna uprava iz svog budžeta izdvojiti 6,45 miliona, a 4,8 miliona eura obezbijediće se iz državnog budžeta i drugih izvora finansiranja.

Dosadašnja praksa lokalne DPS-SD-HGI uprave i iskustva sa, po pravilu, veoma lošim stepenom realizacije kapitalnog budžeta koji se godišnje u prosjeku kreće ispod četiri miliona eura, međutim, ne daju nadu da će se ostvariti takav razvojni plan za 2019. I pored toga, administracija gradonačelnika Siniše Kusovca zacrtala je da tokom naredne godine završi izgradnju objekta Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama i Crvenog krsta vrijednog 750 hiljada eura, završi prvu fazu izgradnje lungo mare šetališne staze u Krašićima koja će koštati 1,1 milion eura, napravi dva kružna toka na Jadranskoj magistrali na ulazima u centar grada sa sjeverne i južne strane vrijedna ukupno 960 hiljada eura, te uloži 200.000 eura u rekonstrukciju objekta Šoping centra na Seljanovu.

Prema planu opštinara, Tivat će naredne godine konačno dobiti i novi objekat policijske stanice primjeren tom gradu, i to na mjestu aktuelne neugledne i dotrajale barake u kojoj funcioniše OB Tivat.

Zamišljeno je da se ovdje u saradnji sa zainteresovanim i neimenovanim „strateškim partnerom“ i MUP-om, gradi višespratni poslovni objekat u kome će pored policijske stanice biti i razni drugi poslovni prostori. Jedan od ciljeva ovog projekta ukupne vrijednosti milion eura od čega će Opština iz svog budžeta obezbijediti pola tog iznosa, je i “obezbjeđenje dodatnih poslovnih prostora na lokaciji koja se može smatrati ekskluzivnom”.

Opština namjerava da dogodine iz svog budžeta izdvoji 200 hiljada eura za uređenje i komunalno opremanje gradske lučice Kalimanj koju će JP “Morsko dobro”, međutim ponuditi na tender za izbor novog zakupca, kao i da po nekoliko desetina hiljada eura uđe u realizaciju niza manjih projekata poput izgradnje novih poteza javne rasvjete, nastavka ekološkog uređenja lokaliteta Bjela, proširenje groblja Brdišta, ugradnje podzemnih kontejnera, sanacije i opremanja sportskih igrališta…

U izgradnju i modernizaciju niza lokalnih puteva i trotoara Opština namjerava da tokom 2019. investira milion ipo eura. Gradonačelnik Kusovac i njegovi saradnici očekuju da se iz državnih fondova dogodine realizuje 600 hiljada eura vrijedna izgradnja rezervoara za vodu sa cjevovodom u Gradiošnici, a na značajnu materijalnu pomoć države računaju i u realizaciji projekta izgradnje druge faze MR 1 pristupne saobraćajnice za kompleks Luštica Bay u Krtolima.

Ekskluzivna lokacija uz policijsku stanicu

U planu nije objašnjena logika ko će naći poslovni interes da kupi ili koristi poslovne prostore koji se nalaze uz policijsku stanicu i u direktnom su kontaktu sa svim, pa i onim manje prijatnim aspektima njenog rada kada policija privodi nasilna ili alkoholisana lica. Nije objašnjeno ni zašto bi za takvu policijsku svrhu trebalo iskoristiti “lokaciju koja se može smatrati ekskluzivnom”, a koja je u vlasništvu Opštine Tivat i nalazi se tik preko puta kompleksa Porto Montenegra i školskog centra u Tivtu, posebno u situaciji kada država pod čijom su nadležnošću MUP i policija, na području Tivta već raspolaže brojnim drugim svojim zemljišnim kompleksima.

Bonus video: