RTCG upozoren na moguće zloupotrebe milionskog posla

Tehnički direktor Dejan Vujović ističe da je tender produžen kako bi se postigla kompatibilnost kompletne tehnologije
117 pregleda 1 komentar(a)
RTCG, Foto: Luka Zeković
RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.11.2018. 06:24h

Članovi Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) obaviješteni su u anonimnom dopisu o navodnoj zloupotrebi tendera za modernizaciju vrijednog skoro 11,5 miliona eura, te da bi ovaj posao navodno mogle dobiti firme bez referenci, saznaju “Vijesti”.

Tehnički direktor RTCG Dejan Vujović ističe da je tender, koji je trebalo da bude zatvoren 14. novembra, produžen za devet dana, odnosno do sjutra, kako bi se “postigla kompatibilnost tehnologije, prije svega na polju visoke rezolucije”.

Tenderskom dokumentacijom je predviđeno da se 250.000 eura potroši na nabavku studijskih kamera sa pratećom opremom, 650.000 na opremu i adaptaciju prostora a najviše novca - 10.550.000 - na modernizaciju tehnoloških kapaciteta Radija i Televizije.

Članovi Savjeta obaviješteni su da su iz tendera uklonjeni određeni djelovi koji se tiču opreme i strahuju da bi posao mogle preuzeti firme bez renomea koje su navodno i prije eliminisane zbog nepotpunih ponuda i nedostatka referenci.

Rok za dostavljanje ponuda produžen je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Zakon propisuje da naručilac može da izvrši izmjene ili dopune tenderske dokumentacije najkasnije osam dana prije isteka roka za dostavljanje ponuda.

Ukoliko to uradi u kraćem roku, dužan je da produži rok za podnošenje ponuda za najmanje osam dana, što je RTCG i uradio.

Kamere moraju biti dostavljene u roku od 10 nedjelja od datuma potpisivanja ugovora, za ostalu opremu i adaptaciju prostorija rok je od 15 do 17 nedjelja dok je za modernizaciju on predviđen u roku od osam mjeseci.

Ističe se da će ova biti finansirana sredstvima obezbijeđenim iz budžeta Crne Gore za 2018 i 2019.

Odluka o izboru najpovoljnije ponude donijeće se u roku od 90 dana od dana javnog otvaranja ponuda.

Država se 2015. obavezala da će obezbijediti 15,7 miliona eura u naredne tri godine za digitalizaciju RTCG.

U tenderskoj dokumentaciji za digitalizaciju, koja je objavljena u novembru te godine, piše da će se projekat finansirati sredstvima obezbijeđenim iz budžeta za 2016, 2017. i 2018. godinu.

Bonus video: