Požar u Budimlju ugrozio manastir Šudikova

Prema njegovim riječima u gešenju je angažovano dvanaest vatrogasaca sa tri vozila, a u pomoć su priskočili i mještani Budumlje
260 pregleda 2 komentar(a)
manastir šudikova, Foto: Privatna arhiva
manastir šudikova, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.08.2015. 16:42h

Požar koji je nešto poslije petnaest sati pod nepoznatim okolnostima buknuo na području Budimlje u Beranama ugrozio je manastir Šudikova i nekoliko kuća, ali su ga beranski vatrogasci trenutno stavili pod kontrolu.

Načelnik opštinske službe zaštite i spasavanja Tiho Bogavac rekao je portalu Vijesti da je zbog kasne dojave veoma sumnjivo kako je do požara došlo i da je zato zatražio da krim tehničari i policijski inspektori pokušaju da utvrde odakle je vatra krenula.

„Izgorelo je nekoliko livada i nama je tek kasnije dojavljeno. Dobro bi bilo da se utvrdi odakle je vatra krenula i da li je izbila slučajno ili nije“ – kazao je Bogavac.

On je rekao da je vatrena stihija ubrzo iz prizemnog dijela zahvatila četinarsku šumu i prešla u takozvani krošnjasti požar.

„Vatra je stigla na pedeset do sto metara od manastira i kuća u blizini. Trenutno smo uspjeli da požar stavimo pod kontrolu i nadam se da nam neće biti potrebna pomoć sa strane. Zahvaćena je velika površina na jako nepristupačnom terenu“, kazao je Bogavac.

Prema njegovim riječima u gešenju je angažovano dvanaest vatrogasaca sa tri vozila, a u pomoć su priskočili i mještani Budumlje.

Manastir Šudikova nalazi se iznad Lima, na početku Tivranske klisure i u podnožju brda Tivran. Predstavlja jedan od najznačajnijih srednjovjekovnih manastira na sjeveru Crne Gore.

Bonus video: