Crnogorski proizvođači hrane dobiće isti status kao i njihove kolege iz EU

74 pregleda 2 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.08.2015. 14:49h

Crnogorski proizvođači hrane dobiće isti status kao i njihove kolege iz EU, a Veterinaska i Fitosanitarna uprava biće objedinjene u Upavu za bezbjednost hrane, ključne su odredbe Predloga zakona o bezbjednosti hrane koji je usvojila Vlada.

"Jedan od razloga donošenja da puna primjena ovog zakona daje mogućnost da svi proizvođači hrane dobiju isti status kao i njihove kolege iz EU. To znači da ćemo u različitim fazama tražiti i da predstavnici EK dođu u kontrolu proizvođača. Nadležne revizoprske instinstitucije će davati odgovarajuće sertifikate, pa će proizvođačima iz Crne Gore biti dostupno i tržište EU", kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

On je naveo da važeći zakon iz 2007. godine dobar, ali da je imao i nedostatke i slabosti.

"Jedan od nedostatka je bio i kako reagovati u kriznim situacijama, kada nastane problem ko snosi odgovornost i kako iskoristiti sve one dodatne mjere koje nam stoje na raspolaganju. Upravo iz tih razloga smo se opredijelili da u narednom periodu dođe do objedinjavanje Veterinarske i Fitosanitarne uprave u Upravu za bezbjednost hrane i da to bude centralno tijelo koje će ne samo voditi komunikaciju sa EK o pitanjima bezbjednosti hrane, već će to biti i centralno tijelo koje će prezeti odgovornost za sve ono što proističe iz ovog zakona", kazao je Ivanović.

On je naveo i da zakon nameće veliki broj monitoringa, inspekcija i uzorkovanja hrane i da j enjime unaprijeđeneo pravo proizvođača na informisanost.

Bonus video: