Popović se boji da će njegov novac dati "Vijestima"

3 komentar(a)
Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.08.2015. 14:13h

Institut za javnu politiku, u otvorenom pismu šefu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitji Drobniču, naveo je da Vladimir Beba Popović nije kreator kampanje protiv izvršne direktorice MANS-a Vanje Ćalović, već da je kao i "nekolicina drugih medijskih radnika" samo dijelio snimak.

Oni su u pismu optužili i direktora "Vijesti" Željka Ivanovića da "vrši težak oblik diskriminacije nad ženama".

Predstavnici 52 nevladine organizacije su krajem juna poslale zahtjev predsjedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru da obustavi finansiranje projekta "Ženska vlada zapadnog Balkana". EK je prije petnaestak dana naložila da se obustavi potpisivanje granta i otvorila je istragu o ovom projektu.

"Projekat "Ženska Vlada Zapadnog Balkana EU" je izabran na konkursu koji je raspisala EU, u konkurenciji 32 zemlje, isključivo po kriterijumima kvaliteta projekta", navodi se u pismu Drobniču.

Kao primjer Ivanovićeve diskriminacije žena navode njegov tekst od 25. avgusta pod nazivom "Pravila bordela" u kojem prema njihovim riječima on "novinarku i direktorku Javnog servisa izjednačava sa prostitutkama".

"Zato očekujemo da crnogorskoj javnosti odgovorite, da li ovakvo novinarstvo predstavlja set vrijednosti za koje se zalažete? Da li će ovakav narativ direktora i medija koji ga promoviše, biti predmet Vaše osude ili će novac od našeg projekta koji treba da nam se oduzme, biti iskorišćen za nove grantove i novinarske nagrade upravo "Vijestima"? Hoćete li i ovaj tekst Željka Ivanovića uvrstiti za evropsku nagradu koju ste osnovali da bi nagrađivali profesionalno novinarstvo i poštovanje kodeksa?", navodi se u pismu.

Iz IJP smatraju da "lošu praksu koja doprinosi razvoju korupcije i neprincipijelne konkurencije kao pojava protiv kojih se bori EU" organizacija koju Drobnič u Crnoj Gori predstavlja treba da spriječi i javno osudi.

Oni tvrde da je opšte poznato da interesno povezane organizacije i dva medija koji vode kampanju protiv IJP imaju Drobničevu bezrezervnu podršku, te da su "vlasnici monopola u dobijanju projekata, i da u ovoj akciji imaju svu logističku podršku".

Iz IJP Drobniču objašnjavaju da funkcija koju obavlja podrazumijeva nepristrasnost i objektivnost, te postavljaju pitanje koji su principi na osnovu kojih donosi odluke i procjene.

Bonus video: