Zaustavi sve, neko će i glavom platiti

Styria i MDIF, kao većinski vlasnici ND “Vijesti” i akcionari TV Vijesti, ozbiljno su zabrinuti i zbog finansijskog pritiska koji vlast vrši na nezavisne medije, kao i zbog nerješavanja slučajeva napada na novinare
102 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.08.2015. 05:34h

Izvršni direktor “Media investment development fund's” (MDIF) Harlan Mandel i član “Styria Medie” Klaus Švajghofer pozvali su ponovo premijera Mila Đukanovića da smjesta okonča kampanju zastrašivanja medija, ocijenivši da je u suprotnom pitanje dana kada će neko biti ubijen.

"Pozivamo vas ponovo da momentalno zaustavite kampanju zastrašivanja medija, uključujući klevetanje onih koji teže tome da objektivno izvještavaju ili čije je mišljenje kritičko prema Vladi. Zabrinuti smo da je, ako to ne uradite, samo pitanje vremena kada će nezavisni novinar ili vlasnik medija biti ubijen”, navodi se u pismu upućenom Đukanoviću.

Oni su istakli da se pritisak manifestovao i kroz “intenzivnu prljavu kampanju protiv osnivača nezavisnog dnevnika 'Vijesti' i TV Vijesti”.

Styria i MDIF, kao većinski vlasnici ND “Vijesti” i akcionari TV Vijesti, ozbiljno su zabrinuti i zbog finansijskog pritiska koji vlast vrši na nezavisne medije, kao i zbog nerješavanja slučajeva napada na novinare.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurc pokrenuo je pitanje slobode medija tokom nedavne posjete Crnoj Gori. On je tada javno rekao da mu je žao zbog slučajeva nasilja nad medijima, uključujući i “Vijesti”, naglasivši da treba učiniti sve da se osigura bezbjednost novinara.

“Uprkos tvrdnjama vaše Vlade da je preduzela korake da zaštiti medije, nakon odlaska Kurza 'Informer' i PINK TV su lažno izvještavale o finansijskim poslovima osnivača 'Vijesti'.... U takvom izvještavanju je učestvovala i 'Pobjeda'”, navodi se u pismu.

Pismo je upućeno i predsjedniku i kancelaru Austrije, ambasadorima i šefovima misija u Crnoj Gori i na druge važne adrese.

Medijima gore nego tokom rata 90-ih

Mandel i Švajghofer su ocijenili da kada vide kombinaciju stalnog finansijskog pritiska na nezavisne medije - uključujući diskriminatorski način oglašavanja državnih organa i opstrukciju rada Komisije za istraživanje napada na novinare, odobravaju mišljenje predstavnice OEBS-a za slobodu medija Dunje Mijatović da je sloboda medija na Balkanu sada gora nego nakon ratova iz devedesetih godina prošlog vijeka.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: