Pernati trkač se vratio vlasniku

Golub je 2012. godine „pao“ u dvorište. Milanović je pticu vratio vlasniku Vidu Vinšeku iz Šmarja u Sloveniji prije mjesec
547 pregleda 2 komentar(a)
Golub, Foto: Privatna arhiva
Golub, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.08.2015. 18:32h

Đuro Milanović, odgajivač golubova pismonoša iz Herceg Novog, poslije skoro tri godine vratio je goluba njegovom vlasniku u Šmarje u Sloveniji.

„Kada mi je 2012. godine golub „pao“ u dvorište, sa podacima sa njegovog prstena, poslao sam obavijest da se golub nalazi kod mene. Javila mi se kćerka Vida Vinšeka iz Šmarja. Taj odgajivač golubova iz Slovenije je iz Dimitrovgrada poslao dva goluba takmičara od kojih se jedan vratio kući, a drugi je „pao“ (doletio) u moje dvorište u hercegnovskom naselju Španjola“, priča Milanović.

“Golubovi su veoma vezani za golubarnike u kojima su se izlegli i zahvaljujući tom instiktu , pismonoše se uvijek vraćaju kući, na čemu je zasnovana čitava disciplina sportskog golubarstva - takmičenje pismonoša. Golubovi se puštaju sa određenih mjesta i jedini im je cilj da se što prije vrate u svoje golubarnike. Ptice nisu svjesne da učestvuju u takmičenju i među njima nema rivalstva. Fizički najspremniji golub postiže i najbolje vrijeme”, objašnjava Milanović.

Iako se golubovi pismonoše uvijek vraćaju na mjesto gdje se uzgajaju - naučnici tvrde da golub neće promašiti adresu svog doma čak ni po najgorim vremenskim uslovima - nije jasno šta je Vinšekovog goluba “skrenulo” sa puta kući u Šmarje. Zato je Milanović tražio sigurniji način da “pernatog trkača” vrati vlasniku.

Vrijeme je prolazilo, a sve do prije mjesec, nikako se nije ukazivala prilika da se golub vrati vlasniku u Sloveniju. Milanović je član Boćarskog kluba “Val” iz Herceg Novog i crnogorske reprezentacije, pa je nedavno išao na takmičenje u Kranj. Kontaktirao je Vinšeka, “spakovao” gosta i krenuo na put. Milanovićev slovenački kolega bio je sretan kada je nazad dobio izgubljenog goluba.

Solidarnost među odgajivačima golubova nije rijetkost, može se čak reći da je to pravilo. Tako golubari iz Albanije, kada kreću na takmičenja, na prolasku kroz Crnu Goru “pokupe” i golubove svojih crnogorskih kolega.

“Golubovi vlasnika iz našeg kluba Columba Livia koji okuplja odgajivače iz Boke i Budve, učestvuju na takmičenjima čija su startna mjesta na obali Jadrana: od Orašca (50 km), Orebića (120 km), Rogoznice kod Splita( 240 km), Barić Drage kod Zadra (340 km) i Umaga (520 km). Golubovi se sa startne tačke puštaju u isto vrijeme, a pobjednik je onaj golub koji se za najkraće vrijeme vrati kući”, navodi Milanović.

Golubija želja za povratkom u matični golubarnik daje zadivljujuće rezultate u brzini leta sa velikih razdaljina. Pismonoše često prelijeću distance od nekoliko stotina kilometra prosječnom brzinom od preko 100 kilometra na sat. A rekord u dužini leta drži golub iz Velike Britanije, koji je preletio 12.000 kilometara od Južne Afrike do Londona, za nešto više od mjesec dana.

Nacionalno takmičenje Belgije i Holandije i Internacionalno takmičenje iz Barselone, na kome učestvuje oko 250.000 golubova iz Evrope, najpoznatija su evropska takmičenja golubova. Vlasnik pobjednika te trke kao nagradu dobija 150.000 eura, auto, veliki pehar i povelju, a na berzi golub pobjednik dostiže cijenu i do 300.000 eura.

“Motiv da odgajam golubove nije novac, tim prije jer mi nemamo ni uslove ni mogućnosti, za uzgoj toliko vrijednih golubova, već ljubav. Moj otac je imao jato golubova, pa sam još kao dječak zavolio te ptice. Od prije nekoliko godina imam svoj golubarnik i jato od stotinak golubova i učestvujem na takmičenjima”, priča Milanović.

Uprkos brojnim teškoćama u Crnoj Gori ne postoji Savez odgajivača golubova, nema specijalizovanih veterinara, teško se nabavlja hrana, entuzijasti iz kluba Columba Livia, čiji je Milanović član, sa skromnim sredstvima, ali sa puno ljubavi i posvećenosti, sa malo medijske pažnje, uživaju i razvijaju svoj hobi.

Kako su Južnoafrikanci “dokazali” da su golubovi brži od Interneta

Golubovi pismonoše su kroz vjekove korišteni za brzu i sigurnu komunkaciju među ljudima na velikim udaljenostima. Danas se odgajaju uglavnom zbog takmičenja.

Ali da golubovi pismonoše mogu da posluže i svojoj prvobitnoj namjeni pokazala je jedna južnoafrička internet kompanija koja je fascinantnu sposobnost golubova upotrijebila kako bi ukazala na problem interneta u svojoj zemlji. Naime, oni su pomoću goluba pismonoša pokazali kako im je brže da pošalju veliku količinu podataka preko goluba nego preko Telekoma, glavnog operatera internet usluga u zemlji.

Prema pisanju lokalne novinske agencije SAPA, golub pismonoša Vinston, udaljenost od 80 kilometara - od kancelarije kompanije Unlimited IT blizu grada Pietermaritzburga do obalnog grada Durbana - preletio je za jedan sat i osam minuta. Na nogu su mu zakačili karticu sa podacima.

Za ovakav “prenos” podataka bilo je potrebno dva sata, šest minuta i pedeset i sedam sekundi, tokom kojih je Telekomova internet veza skinula samo četiri odsto podataka.

Bonus video: