KAKO JE REIZABRAN REIS RIFAT FEJZIĆ

Bilo pritisaka, prste umiješala i politika

Fejzić bi bio izabran i da je imao protivkandidata, čemu u prilog ide i novi Ustav koji je usvojen neposredno prije izbora
318 pregleda 16 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.02.2019. 01:36h

Opštinskim odborima Islamske zajednice (IZ) sugerisano je da kao jedinog kandidata za reisa predlože Rifata Fejzića.

To je “Vijestima“ potvrdilo više članova odbora iz Bijelog Polja, Plava, Pljevalja i Rožaja, ali ogromna većina funkcionera IZ tvrdi da bi Fejzić bio izabran i da je imao protivkandidata.

Tome u prilog ide i činjenica da je, uoči izbora, novi Ustav IZ skrojen po mjeri Fejzića, o čemu su “Vijesti” ranije pisale. 

Član bjelopoljskog odbora tvrdi da je preporučeno da Fejzić bude jedini kandidat, jer se na taj način željelo pokazati prividno jedinstvo u IZ.

“Od raspisivanja izbora, u kontinuitetu je vršen pritisak na članove odbora, kako unutar odbora, tako i iz Mešihata IZ. Preporučeno nam je da je najpametnije da podržimo Fejzića, jer ćemo na taj način pokazati jedinstvo, što će nam se vratiti u političkom smislu. Istaknuto je i da je, sad već reizabrani reis, jedina osoba iz IZ koja ima apsolutnu podršku vlasti, čak veću iz DPS- a, nego iz BS-a”, rekao je on, insistirajući na anonimnosti “kako ne bi završio kao hafiz Abdurahman Kujević, koji je zbog neslaganja sa Fejzićevim stavovima izopšten iz IZ“.

Uprkos obećanjima, Fejzić nikada nije prokomentarisao promjenu Ustava IZ. Po ustaljenoj praksi nije odgovarao na poziv ni sms „Vijesti“, u kojem je zamoljen da odgovori na tvrdnje da je bilo pritisaka prilikom reizbora.

Što se tiče daljeg a n ga žmana mog kao čelnog čovjeka IZ, sa ovim se zav ršava. Evo... po isteku ovog mandata ne pada mi na pamet, mislim da je i ovo bilo mnogo..., kazao je Fejzić TV Vijesti 2011.

Nedavno reizabranog Fejzića za reisa je predložilo 14 opštinskih odbora, nakon čega je dobio i jednoglasnu podršku 39 članova Sabora, Islamskog vijeća i Mešihata.

“Da je riječ o ogromnoj političkoj podršci govori i podatak da je većina članova u svim tim tijelima iz BS-a...”, tvrdi član pljevaljskog odbora IZ.

I njegov kolega iz rožajskog odbora ne spori da je bilo “izvjesnih pritisaka”, ali ističe da bi  “i bez njih odbori podržali Fejzića, za vrijeme čijeg mandata su vjerski objekti doživljeli preporod”. 

“Izgrađene su medrese, islamski centri, brojne džamije, a obezbijeđene su i značajne donacije iz Turske“, rekao je on.

 Član plavskog odbora tvrdi da je  Fejzić na svim nivoima IZ postavio svoje ljude, što mu omogućava da ponovo bude biran: “Dok su Fejziću sa različitih političkih i diplomatskih adresa stizale čestitke, narod je na društvenim mrežama uglavnom žalio zbog reizbora... Izabran je zasigurno po volji režima, čemu u prilog ide i da je Ustav IZ promijenjen u aprilu..., u izbornoj godini“.

Ustavom su predviđeni potpuno novi uslovi za izbor, između ostalih i da kandidat ne može biti mlađi od 40, ni stariji od 60 godina, i da mora imati bar 10 godina iskustva. Nijedan od tih uslova Fejzić nije ispunjavao kada je 2003. prvi put izabran za reisa. 

Prethodni Ustav IZ predviđao je četvorogodišnji mandat, uz mogućnost jednog reizbora. Novi, pak, propisuje da mandat reisa traje šest godina, ali se ne precizira koliko puta jedan kandidat može da bude biran. 

I prvi Fejzićev mandat trajao  je dvije godine duže, a odluku o tome, uz sporenje o legitimnosti, donio je Sabor IZ.

DPS ga podržao i kada je biran za Demirovićevog nasljednika

Zapisnik sa vanredne sjednice Odbora IZ Bar svjedoči da je i prilikom izbora Fejzića za reisa 2003. godine bilo pritisaka i da je on i tada uživao podršku DPS-a.

U njemu piše da je tadašnji predsjednik Odbora i aktuelni potpredsjednik Skupština Crne Gore Suljo Mustafić (BS)  rekao da mu je tadašnji reis Idriz Demirović naložio da se ne podrži Aljo Cikotić, koga je navodno podržavao SDP. 

“Mogu da kažem da je bilo pritisaka i poziva iz DPS–a da izaberemo Rifata Fejzića. Smatram da ako po nečijoj diktaturi budemo radili - nije ispravno“, piše u zapisniku. 

I član Semir Karastanović tada je kazao da političke stranke žele da postave reisa, zbog čega ne “bi trebalo da prođe nijedan kandidat“. 

“SDP urgira da se postavi Aljo Cikotić, a DPS Rifat Fejzić... Mislim da mi kao OIZ ne treba nikoga da podržimo“, piše u zapisniku sa sjednice održane 2003. godine.