Poslušnim medijima više novca iz kase

Usvojen je izvještaj Savjeta za za štitu od diskriminacije u kome se ”ukazuje na problem postojanja nejednakog tretmana” medija i NVO u Crnoj Gori, posebno u pogledu izdvajanja sredstava
57 pregleda 2 komentar(a)
štampa, novine, mediji, Foto: Luka Zeković
štampa, novine, mediji, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.08.2015. 13:16h

Vlada je juče priznala da novac iz državnog budžeta ne djeli ravnopravno medijima i nevladinim organizacijama, na štetu onih koji je kritikuju. Na jučerašnjoj sjednici usvojen je izvještaj Savjeta za zaštitu od diskriminacije u kome se ”ukazuje na problem postojanja nejednakog tretmana medija u Crnoj Gori, posebno u pogledu izdvajanja sredstava medijima i NVO od strane organa državne uprave”.

Pozivajući se na izvještaj Stejt Dipartmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za 2013. i izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2014. Savjet je zaključio, a Vlada prihvatila, da je problem i dostupnost podataka po zahtjevima za slobodan pristup informacijama.

U izvještaju Stejt Dipartmenta se ukazuje da su nezavisni mediji i novinari u Crnoj Gori suočeni sa fizičkim napadima, prijetnjama, kao i političkim i ekonomskim pritiscima, a slično je saopštila i EK.

Vlada je, kako je objavljeno, “usvojila Informaciju o zaključcima sa sjednice Savjeta za zaštitu od diskriminacije”, čiji je predsjednik ministar Igor Lukšić.

Samo je, međutim, zadužila ministarstva da odgovaraju na zahtjeve za slobodan pristup informacijama, ali dijeljenje državnog novca medijima i NVO nigdje više ne pominje, niti zadužuje državne organe da se bave tim problemom.

Istraživanje Centra za građansko obrazovanje iz 2014. pokazalo je da su državni i organi lokalne uprave i javna preduzeća godinu dana ranije izdvojili za domaće i inostrane medije više od dva miliona eura po raznim osnovama.

Izuzev CNN-a, veći dio je otišao RTCG i dnevniku “Pobjeda”, te ostalim provladinim medijima na nacionalnom nivou ili lokalnim medijima.

Od novina najviše je prihodovala "Pobjeda" - 134.340 eura, a znatno manje “Dan” (47.259) , “Vijesti” (19.681) i “Dnevne novine” (11.110 eura).

Kada su u pitanju portali i informativne agencije, najviše je dobila “Analitika” - 63.849 eura, MINA (32.570), “Vijesti” (7.776) i CDM (7.200).

RTCG je dobila najviše od TV stanica - 74.511 eura.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: