Pažin: Želimo da oduzmemo ekonomsku moć kriminalu

Ministar pravde Zoran Pažin saopštio je da je donošenje Predloga zakona o oduzimanju imovinske koristi iz kriminalnih aktivnosti “od kapitalnog značaja za ispunjenje obaveza CG iz evroatlanske agende”
16 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.08.2015. 17:48h

Vlada je usvojila Predlog zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kao i Predlog zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Ministar pravde Zoran Pažin saopštio je da je donošenje Predloga zakona o oduzimanju imovinske koristi iz kriminalnih aktivnosti “od kapitalnog značaja za ispunjenje obaveza CG iz evroatlanske agende”.

Tim propisom kako je istakao "želimo da oduzmemo ekonomsku moć kriminalu i na taj način učinimo državu daleko jačom od svake kriminalne organizacije".

"Antikriminalna iskustva u CG i šire pokazuju da sama osuda počinilica krivičnih djela na zatvorske kazne, pa i kada se radi o vođama kriminalnih grupa, ne pomjeraju ozbiljnije strukturu kriminala,posebno organizovanog, koji krasi korporacijska organizacija jer dolazi do preraspodjele uloga unutar organizacije, ili u ekstremnim slučajevima do upravljanja organizacijom iz samog zatvora", objasnio je Pažin.

Razloge za to treba tražiti, kako je dalje dodao ministar pravde, “u nedirnutoj ekonomskoj moći krimialnih organizacija”.

"Upravo je cilj ovog zakona da udari na negativne društvene fenomene korupcije i organizovanog kriminala, tamo gdje su najvitalniji, a to je ekonomska moć", naglasio je Pažin.

Navedeni propisom najprijeće se zamrzavati, a poslije pravosnažne presude oduzimati imovina osuđenim kriminalcima, kao i ona imovina za koju ta lica ne budu u stanju da dokažu da je stečena na zakonit način.

Predlogom zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu omogućiće stručno usavršavanje sudija i tužilaca dok god budu na tim funkcijama. Tim propisom će biti uređena samostalnost Centra za obuku, koji treba da bude finansijski održiv.

"Zakon ne predviđa samo eduikaciju sudija i tužilaca već i pripravnika u ovim organima, predstavnika javne izvršiteljske službe i notarske službe", zaključio je Pažin.

Podrška Tužilaštvu za sve predmete i hapšenja

Na pitanje, "Vijesti" da prokomentariše hapšenja čelnika Opštine Budvi, i odgovori da li je Vlada razgovarala o tome ili eventualno o nekom šefu kriminalne organizacije u Budvi, Pažin je odgovorio da Vlada to nije imala kao tačku dnevnog reda.

"U proteklom periodu Vlada je uradila značajan posao na unapređenju pravnog okviru koji će tužilaštvu dati širok manevarski prostor da obavlja ono što mu je ustavna i zakonom propisana nadležnost. Ministar pravde snažno podržava aktivnosti Tužilaštva u svim predmetima koja se odnose na krivična djela, ali to nije predmet razmatranja Vlade koja štiti i afirmiše nezavisnost i samostalnost pravosuđa ujkjučujući i državno tužilaštvo", naveo je Pažin.

Bonus video: