Bjeregard: Bezbjednost novinara na Zapadnom Balkanu i dalje je zabrinjavajuća

Predstavnica Savjeta Evrope (SE), Lejla Dervišagić, kazala je da su prevencija, zaštita, pokretanje istraga i promocija svega toga - ključne preporuke SE državama članicama za jačanje bezbjednosti novinara
80 pregleda 1 komentar(a)
Sloboda medija i bezbjednost novinara na Zapadnom Balkanu, konferencija, Foto: Sindikat medija Crne Gore
Sloboda medija i bezbjednost novinara na Zapadnom Balkanu, konferencija, Foto: Sindikat medija Crne Gore
Ažurirano: 23.11.2018. 15:50h

Bezbjednost novinara na Zapadnom Balkanu i dalje je zabrinjavajuća, kazao je predsjednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregard drugog dana konferencije “Sloboda medija i bezbjednost novinara na Zapadnom Balkanu”, koja je održana u Podgorici.

Bjeregard je rekao da je i stanje slobode medija u regionu loše, i da je zato veoma dobro što su se udruženja novinara i sindikati na Zapadnom Balkanu udružili u odbrani medijskih sloboda.

Predstavnica Savjeta Evrope (SE), Lejla Dervišagić, kazala je da su prevencija, zaštita, pokretanje istraga i promocija svega toga - ključne preporuke SE državama članicama za jačanje bezbjednosti novinara.

Dervišagić je rekla da SE, preko svoje platforme, već nekoliko godina bilježi slučajeve napada na novinare u Evropi i analizira mogućnosti za njihovo rješavanje.

"Cilj je da se države članice prisile da promjene postojeće stanje", kazala je Dervišagić.

Ona je navela i da su preko platforme SE u ovoj godini zabilježena 122 slučaja napada na novinare u Evropi i, nažalost, 4 ubistva.

Predsjednica Sindikata medija Crne Gore, Marijana Camović, poručila je da država Crna Gora neozbiljno shvata platformu SE i da joj treba i do deset mjeseci da odgovori Savjetu na pitanja o napadima na novinare.

“Država je čak tražila i da se tri slučaja napada na novinare u Crnoj Gori skinu sa platforme SE iako nijesu pravosnažno riješeni”, rekla je Camović.

Ona je ocijenila i da je velika sramota što su crnogorska policija i tužilaštvo dozvolili zastaru slučaja napada na novinara Mladena Stojovića.

Član crnogorske Komisije za praćenje istraga napada na novinare, Dalibor Tomović, kazao je da početkom naredne godine nastupa zastara u tri slučaja napada na redakciju i imovinu lista Vijesti

Tomović je rekao da je Komisija do sada usvojila pet izvještaja o napadima koje su pretresli.

“Izvještaje, sa preporukama, usvojila je Vlada i sada čekamo da vidimo da li će se te preporuke primijeniti”, rekao je Tomović.

Osnovna državna tuziteljka u Podgorici, Ljiljana Klikovac, negirala je da u nekim slučajevima napada na novinare uskoro nastupa zastara, pozivajući se na podatke tužilaštva.

na je kazala i da bi poboljšanju bezbjednosti novinara i bržem rješavanju napada pomogli zajednički seminari policije, tužilaštva i novinara.

Predsjednik Udruženja novinara Makedonije Naser Selmani rekao je da je prošle godine u toj zemlji zabilježeno 18 napada na novinare, a ove šest, i da je situacija nešto bolja od promjene vlasti.

“Ono što zabrinjava je politika nekažnjivosti jer većina slučajeva iz ranijeg perioda nije riješena”, kaže Selmani.

On je kazao da policija u Makedoniji skriva napadače na novinare u nekim slučajevima.

Bonus video: