Regionalni vodovod oborio rekord

Posljednjih pet dana sa sniženjem temperature i pojavom manjih padavina, iz regionalnog vodovodnog sistema se i dalje isporučuju količine vode koje se kreću u rasponu od 765 do 895 litara u sekundi
70 pregleda 5 komentar(a)
Regionalni vodovod, Foto: Boris Pejović
Regionalni vodovod, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.08.2015. 15:56h

Opštinama na Crnogorskom primorju isporučio je do sinoć u 22 časa, za proteklih 230 dana ukupno 5.605.977 kubika vode za piće iz regionalnog vodovodnog sistema, što predstavlja ukupnu količinu vode koja je isporučena tokom cijele 2014, saopšteno iz Javnog preduzeća "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje".

"Ovaj impozantni rezultat je pokazatelj značaja i svrsishodnosti ovog, drugog po vrijednosti do sada izgrađenog infrastrukturnog objekta u Crnoj Gori, koji je i u ovako ekstremnim temperaturnim uslovima i lošoj hidrološkoj situaciji u cjelosti potvrdio politiku Vlade Crne Gore, da i u vremenu najveće globalne ekonomske krize 2007- 2012, realizuje ovakav projekat koji predstavlja temelj društvenog razvoja. Možemo li zamisliti kakvi bi bili uslovi na crnogorskom primorju da nije izgrađen regionalni vodovodni sistem, u trenutku kada skoro svi lokalni izvori su presušili ili imali drastično smanjen dotok vode za piće. Ne da ne bismo imali ovako uspjšenu, čak rekordnu uspješnu sezonu, već bi bio apsolutno obesmišljen i život lokalnog stanovništva", navode iz "Regionalnog vodovoda".

Posljednjih pet dana, kako dodaju, sa sniženjem temperature i pojavom manjih padavina, iz regionalnog vodovodnog sistema se i dalje isporučuju količine vode koje se kreću u rasponu od 765 do 895 litara u sekundi.

“Osim činjenice da je tokom ovih 230 dana 2015. godine, isporučena količina vode iz regionalnog vodovodnog sistema koja odgovara količini vode isporučene tokom 365 dana 2014. godine, prethodnih dana je postignut apsolutni rekord dnevne isporuke vode od 952 litara u sekundi, što predstavlja 86,54 odsto iskorišćenosti kapaciteta regionalnog vodovodnog sistema u odnosu na raspoloživih 1.100 litara u sekundi. Na isti dan prošle godine, opštinama na Crnogorskom primorju je isporučeno 456 litara u sekundi, što predstavlja povećanje od 108 odsto, a što je, uz visoke temperature i loše hidrološke uslove, postignuto zahvaljujući odličnoj saradnji JP "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" i šest lokalnih vodovodnih preduzeća u primorskim opštinama, koja, po prvi put za pet godina rada regionalnog vodovodnog sistema, sva istovremeno imaju sklopljene ugovore o kontinuiranom preuzimanju vode, uključujući čak i opštinu, odnosno Vodovod i kanalizacija Herceg Novi, koji vodu preuzima posredstvom dijela sistema Vodovoda i kanalizacije Tivat”, ističu iz javnog preduzeća.

Oni navode da prije ovog rekordnog rezultata ostvarenog 7. avgusta godine, važeći rekord je bio iz 2013. godine, tačnije od 18. avgusta kada je isporučeno 725 litara u sekundi.

"Navedeni rezultat postignut je zahvaljujući vanrednim aktivnostima zaposlenih u JP "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, počevši od zaposlenih na pumpnim postrojenjima, pa do inženjerskog kadra u sektoru za proizvodnju i distribuciju vode, a sve uz konstantnu podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma i Elektroprivrede Crne Gore, koji su učinili sve iz svoje nadležnosti da regionalni vodovodni sistem funkcioniše bez prekida u napajanju električnom energijom, upravo zbog njegovog presudnog značaja za uspjeh turističke sezone", zaključuju iz regionalnog vodovoda.

Bonus video: