Podgoričani da ožive plažu Galeb

Ideju za feštu na gradskoj plaži predstavnicima TO dali su strani turisti koji su bili fascinirani kako čistu rijeku ima Podgorica
623 pregleda 22 komentar(a)
plaža galeb, Foto: TO Podgorica
plaža galeb, Foto: TO Podgorica
Ažurirano: 19.08.2015. 12:52h

Direktorica Turističke organizacije Podgorica (TOP) Tatjana Popović-Dmitrović smatra da se mora mnogo više ulagati u prirodne potencijale glavnog grada, zbog čega su i organizovali manifestaciju “Ajmo na Moraču”.

Najavila je da će danas, u 16 časova, na gradskoj plaži Galeb, ispod Moskovskog mosta, uz “lubenice iz 'ladne Morače” i šah na obali biti oživljen stari duh čuvenog podgoričkog kupališta.

“Glavni grad i naša organizacija poziva sve građane da sjutra i prekosjutra posjete plažu Galeb i pomognu nam u popularizaciju ovog prirodnog potencijala”, kazala je Popović-Dmitrović.

Tvrdi da su ovu ideju nametnuli turisti, koji su hvalili Podgoricu po očuvanim rijekama, kakvih nema u drugim svjetskim gradovima.

“Narodu je dosta betona, a imamo gotovo netaknutu prirodu u centru grada, na koju niko ne obraća pažnju. Popularizacijom ovog mjesta možda privučemo i investitore, koji bi prepoznali potencijal Morače”, kazala je.

Istakla je da je ideju odmah podržao Glavni grad i aktivirao službe “Čistoće” i “Zelenila”, koji danima uređuju plažu.

Čišćenju plaže pridružili su se i članovi Kajakaškog kluba “Morača”, čije su prostorije smještene u nekadašnjem plažnom baru.

“Manifestaciju su podržali i Sekretarijat za kulturu i sport, koji će, uz kajakaše, organizovati niz sportskih aktivnosti, kao i Dom zdravlja, koji će besplatno mjeriti krvni pritisak i nivo šećera u krvi”, rekla je Popović-Dmitrović.

Najavila je u budućnosti još sličnih manifestacija, koje će promovisati duh stare Podgorice.

Prva od njih će biti promocija gradske kafane “Radovče”, koja godinama “čuva duh Podgorice” u centru grada.

Rasprava oko imena

Od kada je manifestacija najavljena, građani na društvenim mrežama vode polemiku oko imena čuvene plaže - Galeb ili Labud.

“Proteklih dana smo kontaktirali sve podgoričke hroničare, Staropodgoričane i građane koji bi mogli znati odgovor. NA starim titogradskim fotografijama plaže piše da je ime plaže 'Galeb', ali neki hroničari u svojim knjigama koriste i ime 'Labud'. Zbunjuje i čuveni objekat Vukote Tupe Vukotića, napravljen u obliku labuda”, kazala je Popović-Dmitrović.

Bonus video: