Vladi kvadrati u Tre Canne?

Budva predlaže da na osnovu poreskog duga od 6,5 miliona eura Vlada dobije 2100 kvadrata u „Tre canne“
127 pregleda 18 komentar(a)
Tre Canne, Foto: Vuk Lajović
Tre Canne, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.08.2015. 18:12h

Služba za naplatu komunalija Opštine Budva uputila je prije desetak dana urgenciju Vladi Crne Gore, da joj poslije pune dvije godine saopšti da li prihvata da na ime poreskog duga metropole turizma od 6,5 miliona eura preuzme 17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2100 kvadrata stambeno- poslovnog prostora u atraktivnom kompleksu „Tre canne“.

Te vrijedne nekretnine je prije dva ljeta zaplijenila lokalna upravo podgoričkoj kompaniji „Fab lajv“ na ime duga za komunalije. To je tada učinjeno u dogovoru sa Vladom, kako su pojasnili u lokalnoj upravi.

Tada je Vlada donijela odluku, oročenu na dva mjeseca, kojom je lokalnoj upravi u Budvi dozvolila da izvrši zapljenu imovine podgoričkoj kompaniji.

Nekretninama, kako je tada rečeno u lokalnom rukovodstvu, trebalo je da bude izmiren nagomilani dug na ime poreza i doprinosa prema državi, ali očigledno se Vlada predomislila.

Do dana današnjeg dana Vlada nije preuzela imovinu i izbrisala poreski dug koji Opština i dalje ima kao teret i zbog kog je nerijetko blokirana od strane države.

Transkacija koja ide u prilog i Opštini i podgoričkoj kompaniji, ipak nije do kraja realizovna, a na ugovoru o zapljeni imovine postoji klauzula, da ukoliko Vlada ne bude preuzela poslovno-apartmansko-garažne prostore na ime poreskog duga, da će biti raskinut ugovor i Opština će svoj dug naplatiti na drugačiji način.

Pomenuti aranžman, već pune dvije godine nalazi se pod oštrim kritikama opozicije, koja je smatrala da je zapljenom imovine, Opština oštetila svoj budžet.

Interesantno je to da je Vlada dala saglasnost da se slična transkacija obavi sa poslovnim prostorima Opštine u komeracijalno - stambenom centru „TQ plaza“, na ime čega se Budva oslobodila 2,2 miliona eura poreskog duga, zeleno svjetlo nije stiglo i za “Tre canne”.

Ukoliko Vlada ostane pri stavu da ne želi da poreski dug metropole turizma izmiri u vidu nepokretnosti u atraktivnom kompleksu „Tre canne“, Opština će biti prinuđena da se pozove na klauzulu u ugovoru, i raskine ga. Upravo je dogovor lokalne uprave i podgoričke kompanije, napravljen pod budnim okom Vlade, koja je aminovala takvu transakciju.

Opozicioni Demokratski front je zatražio da se ugovor Opštine i “Fab lajva” raskine, smatrajući ga štetnim i lošom porukom za sve ostale investitore, jer kako u tom savezu su u više navrata isticali, jedni zakonski način izmirivanja komunalija je u novcu.

Bonus video: