Ministarstva tvrde da nema zloupotrebe službenih vozila

Kada su u pitanju odgovori na prijave, ni u jednom od 18 slučajeva ministarstva nijesu utvrdila da je službenik zloupotrijebio službeno vozilo te da ga treba sankcionisati
72 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.08.2015. 15:49h

Na sajtu Vlade Crne Gore je od početka godine podnešeno 18 prijava za moguću zloupotrebu službenih vozila. Šest prijava se odnosi na službena vozila Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pet prijava na vozila koja koristi Ministarstvo finansija, po dvije za ministarstva zdravlja i rada i socijalnog staranja i po jedna za Ministarstvo turizma i Upravu za inspekcijske poslove. Iz navedenih ministarstava ni po jednoj prijavi nijesu ocijenili da je počinjen prekršaj ili zloupotreba službenog vozila.

Vozilo marke “lada niva” koje koristi Uprava za nekretnine u Ministarstvu finansija registarskih oznaka PG CG 877 na sajtu je prijavljeno tri puta tokom ove godine i jednom u oktobru 2014. godine, dok je dva puta prijavljeno vozilo koje koristi Ministarstvo zdravlja registarskih oznaka AN CG 009.

Kada su u pitanju odgovori na prijave, ni u jednom od 18 slučajeva ministarstva nijesu utvrdila da je službenik zloupotrijebio službeno vozilo te da ga treba sankcionisati.

“Kada je ovlašćeno lice, koje upravlja predmetnim vozilom... vozač kojem je službeno vozilo dato na korišćenje radi prevoza poreskih inspektora tokom vršenja inspekcijskog nadzora, isti je posjedovao mjesečni nalog... i koristio službeno vozilo u skladu sa potrebama iz nadležnosti Poreske uprave, te je sumnja na zloupotrebu službenog vozila neosnovana”, navodi se u odgovoru Ministarstva finansija na dvije prijave.

Jedna od prijava je bila i za vozilo registarskih oznaka PG CG 027 koje je uslikano 3. maja na Rijeci Crnojevića kojim je upravljao ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

Iz ovog Ministarstva su saopštili da “shodno Uredbi o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore koja propisuje da pravo na stalnu upotrebu službenog vozila... između ostalih imaju i članovi Vlade Crne Gore, te uzimajući u obzir činjenicu da je pomenuto vozilo koristio ministar u ovom slučaju ne može biti riječi o zloupotrebi službenog vozila”.

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) učestvovao je u saobraćajnoj nesreći koja se juče oko 18.15 desila na Jadranskoj magistrali u Tivtu, u blizini benzinske pumpe Jugopetrola.

Novosel je upravljao službenim automobilom Opštine Tivat marke „reno megan“ (TV CG 002) i našao se „u sendviču“ između kombija „mercedes vito“ (BD LTVIP) i „golfa III“ (TV AJ 500) koji je u gradonačelnikov automobil udario otpozadi.

Kupovao lijek u “službene” svrhe?

Vozač Slavko Stijović, koji je koristio vozilo “lada niva” registarskih oznaka PG CG 877, kazao je, kada je to prijavljeno na sajtu u oktobru 2014. godine, da nije vidio da se zaustavio na pješačkom prelazu.

“Nakon obavljenog terena... stao sam u Andrijevici na glavnoj ulici da kupim tablete u apoteci na dva minuta, što sam i uradio i poslije toga sam parkirao auto ispred prostorija PJ Andrijevica”.

On je tada istakao da zna da je bio nepravilno parkiran ali da je to trajalo oko dva minuta, te ne smatra da se radi o zloupotrebi službenog vozila, niti o korišćenju vozila u privatne svrhe.

Bonus video: