Boćarski turnir na Orjenu, najbolji BK "Val"

U okruženju šume munike, najviših vrhova Orjena i na temperaturi od samo 16 stepeni celzijusa klubovi su u višesatnom fer nadmetanju odmjerili snage
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2015. 13:51h

Prvi revijalni boćarski turnir, nakon pauze od četvrt vijeka, održan je u nedjelju na nedavno obnovljenim zogovima na Orjenskom sedlu na nadmorskoj visini od 1.600 metara.

U okruženju šume munike, najviših vrhova Orjena i na temperaturi od samo 16 stepeni celzijusa klubovi Val” i “Meljine” iz Herceg Novog, “Palma” iz Tivta i “Jadran” iz Perasta su u višesatnom fer nadmetanju odmjerili snage.

Najbolji, odnosno najsnalažljiviji na ovim, još uvijek popilično grbavim terenima, bio je BK “Val”, drugo mjesto pripalo je kolegama iz BK “Meljine”, dok je treće mjesto zauzelo BK “Jadran”.

Organizatori turnira koji je okupio oko 30 takmičara iz četiri kluba bio je planinarski klub “Subra” u saradnji sa Boćarskim klubom “Val” i uz podršku TO Herceg Novi.

“Uspješnom realizacijom prvog boćarskog turnira Planinarski klub “Subra” je zaokružio aktivnosti započete početkom ljeta, pri kojima je realizovao dvije radionice tradicionalne gradnje u kamenu “na suvo”, u sklopu kojih je i obnovljen suhozidni podzid boćarskih zogova na Orjenskom sedlu. Na taj način smo duplirali učinak našeg rada na obnovi tradicionalnih tehnika gradnje i ujedno dali doprinos očuvanju tradicije buće i bućanja i ovdje, u dubokom (i visokom) zaleđu istočnojadranskog priobalja”, istakao je željko Starčević iz PK Subra.

Zajednička želja učesnika, organizatora turnira i posjetilaca bila je da se ovaj revijalni turnir uzdignu u rang tradicionalne boćarske manifestacije regionalnog značaja, pri čemu je potrebno izvesti još neke, ne toliko zahtjevne intervencije na zogovima kako bi se ovi atraktivni tereni mogli uklopiti u aktuelne standarde boćarskog sporta.

Galerija

Bonus video: