Ćutali onda kada ste itekako trebali biti glasni i hrabri

"Nije im smetalo, pod simbiolom crvene petokrake ubijanje Dubrovnika, Sarajeva ili Vukovara, nije im smetalo, takođe pod petokrakom, hapšenje, deportacija i slanje u smrt izbjeglica po Crnoj Gori samo zato što nisu imali pravoslavno ime i prezime"
7 komentar(a)
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.08.2015. 14:36h

Iz LGBTIQ Socijalnog centra smatraju da reakcijom predsjednika PUPI Voja Vuletića povodom vizuelnog identiteta predstojeće Povorke ponosa u Nikšiću treba da se pozabavi i Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore i nadležni tužilac.

Oni su ocijenili da je djelovanje političkih subjekata koji promovišu mržnju i krše Ustavom garantovana ljudska prava i slobode zakonom zabranjeno.

“Očekujemo da se LGBT zajednica zaštiti na istom nivou kako bi bila zaštićena bilo koja druga manjinska zajednica. Da je PUPI mirno okupljanje Albanaca, Srba, Crnogoraca ili Hrvata nazvao protivprirodnim bludom nadležni organi bi već reagovali. Za sada ćute svi oni koji su dužni da sprovode zakon”, zaključili su iz LGBTIQ Socijalnog centra.

"Zahtjevi pojedinih političkih subjekata da se LGBT zajednici zabrani upotreba ljevičarskih simbola su krajnje neodgovorni i licemjerni jer dolaze od upravo onih struktura i pojedinaca koji ne samo što nisu za građansku ravnopravnost i toleranciju već su skloni da, zbog svoje političke i organizacione slabosti, podstiču i pozivaju na organizovano nasilje i mržnju prema LGBT zajednici."

Iz Socijalnog centra ističu da su im maske pale "samom činjenicom da petokraku i tekovine Revolucije nisu branili onda kada je to trebalo - 1991. godine. Tada su svi ti drugovi iz boračkih, komunističkih i penzionerskih udruženja ćutali. Aplaudirali su novim nacionalističkim vođama i bili svjesni da svaki aplauz tadašnjem ludilu znači metak za sve vrijednosti sprovedene narodno oslobodilačke borbe (NOB). Nije im tada smetalo što su ratni zločinci nosili petokraku, nije im smetalo što se sprovodila fašizacija i četnizacija Jugoslovenske narodne armije koja je i nastala na osnovama NOB-a i Revolucije, nije im smetalo, pod simbiolom crvene petokrake ubijanje Dubrovnika, Sarajeva ili Vukovara, nije im smetalo, takođe pod petokrakom, hapšenje, deportacija i slanje u smrt izbjeglica po Crnoj Gori samo zato što nisu imali pravoslavno ime i prezime".

Na kraju se navodi da su iz članovi PUPI-ja "ćutali onda kada ste itekako trebali biti glasni i hrabri. Zato ujedinite se i zaćutite i danas kada niste uopšte ugroženi i kada se, kroz ideju povorki ponosa, sprovodi reafirmacija nasvijetljih vrijednosti crnogorske slobodarske prošlosti".

Bonus video: