Službena vozila u hladu, "radni" roštilj uz Crno jezero

Iako parkirani na zaštićenom dijelu NP “Durmitor”, iz Uprave za inspekcijske poslove tvrde da inspektori nijesu zloupotrijebili funkcije i da su imali “radni sastanak u prirodi”
151 pregleda 48 komentar(a)
službena vozila Žabljak, Foto: Čitalac reporter
službena vozila Žabljak, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 16.08.2015. 06:19h

To što je posjetiocima strogo zabranjen prolaz automobilima od rampe, koja se nalazi dva kilometra od Crnog jezera u Nacionalnom parku “Durmitor”, ne važi i za poljoprivredne inspektore.

“Vijestima” su nedavno dostavljene fotografije na kojima se vidi da su službena vozila registarskih oznaka PG MN 287 i PG MN 494 parkirana u zoni NP do koje se, prema pravilima preduzeća, ne može automobilom.

Osim fotografija snimljenih 27. jula, čitalac “Vijesti” je u propratnom pismu saopštio da su vozila u posjedu Uprave za inspekcijske poslove, te da su inspektori tog dana roštiljali uz obalu jezera.

Prema riječima našeg izvora, čiji je identitet poznat redakciji, radi se ili o zloupotrebi ili o prikazivanju nadmoći zaposlenih u državnim organima u odnosu na ostale posjetioce NP “Durmitor”: ”Kako drugačije shvatiti činjenicu da su stigli automobilom gotovo do jezera, ako svi drugi pješače najmanje dva kilometra. Uz to, službena vozila su bila u hladu cijeli dan, dok su inspektori roštiljali”.

Iz Uprave za inspekcijske poslove tvrde da se ne radi o zloupotrebi državne imovine, ali ni kršenju pravila NP “Durmitor”.

“Povodom plasirane informacije o zloupotrebi službenih vozila i navodnom roštiljanju inspektora Uprave za inspekcijske poslove u blizini Crnog jezera u NP 'Durmitor', obavještavamo Vas sledeće: Vozila sa fotografija su službena vozila poljoprivrednih inspektora. S obzirom na to da su počela sa radom dva nova inspektora u Poljoprivrednoj inspekciji, od kojih je jedan zadužen za Podgoricu, a drugi za Plav, Rožaje, Andrijevicu i Berane, isplaniran je radni sastanak u prirodi, tačnije pored Crnog jezera”, tvrde iz Uprave na čijem je čelu Božidar Vuksanović.

Ističu i da je jedan od inspektora pratio poribljavanje Crnog jezera u NP “Durmitor”.

“Inspektore je na datoj lokaciji sačekao nadzornik i uputio ih da se parkiraju na improvizovanom parkingu, odnosno na mjestu sa fotografije. Službena vozila koje duže inspektori ne koriste se u privatne svrhe, kao ni vikendom, osim kada poslovne obaveze tako nalažu”, zaključuju iz Uprave.

Direktor NP “Durmitor” Tomo Pajović tvrdi da su se inspektori mogli parkirati na zaštićenoj lokaciji “ili negdje drugo ako nije bilo mjesta za parking”.

“Mi smo se trudili da napravimo parking, ali nekada nema dovoljno kapaciteta da bi se mogli parkirati svi koji žele da uđu u park”.

Novinarka “Vijesti” je ipak morala prepješačiti dva kilometra od rampe prema jezeru. Zaposleni u NP su joj saopštili kategorije vozila koje mogu do jezera, među kojima nijesu automobili u vlasništvu posjetilaca.

Bonus video: